latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:54 | Аутор: СРНА

Штајнмајер: Неопходна боља сарадња полиције и обавјештајних агенција

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер заложио се за већу сарадњу између полиције и обавјештајних агенција у Европи, као и за сталне међународне напоре у борби против "Исламске државе" након недавних напада.
Франк Валтер Штајнмајер (Фото: Sputnik/Михаил Климентьев) -
Франк Валтер Штајнмајер (Фото: Sputnik/Михаил Климентьев)

Он је додао да ће Њемачка дати додатних 160 милиона евра у циљу стабилизације Ирака на донаторској конференцији која ће окупити 24 земље у Вашингтону.

"Напади у прошлости показали су нам да не постоји апсолутна безбједност. Тероризам удара насумице и може да погоди свакога од нас", рекао је Штајнмајер Ројтерсу, додајући да је потребна ближа сарадња полиције и обавјештајних агенција у Европи, као и боља размјена информација.

Према његовим ријечима, од суштинске је важности наставити борбу против "Исламске државе" на Блиском истоку.

Он је рекао да је једини дугорочни начин борбе против екстремизма створити услове који омогућавају различитим вјерским и социјалним групама да живе у миру и заједно, и на Западу и на Блиском истоку.

Штајнмајер, који одлази данас у Вашингтон на донаторску конференцију, рекао је да Њемачка већ даје више хуманитарне помоћи од било које друге земље и да ће за ову и наредну годину дати 160 милиона евра.

Овај допринос омогућиће безбједан повратак ирачког народа у ослобођена подручја и уклањање мина.

Њемачка је судомаћин донаторске конференције, чији је циљ да прикупи двије милијарде долара, а већ је понудила ирачкој Влади субвенционисани зајам од 500 милиона евра ради стабилизације ослобођених подручја.