latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:50 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Савјет Европе у септембру о БиХ?

Словачка ће као предсједавајућа ЕУ ставити БиХ на дневни ред сједнице Савјета ЕУ за опште послове у септембру, када би требало да буде разматрана апликација за чланство у Унији, а да ли ће БиХ бити на дневном реду Савјета зависи од тога да ли ће домаће власти испунити потребне услове.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

"Осим адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању, потребно је ускладити механизам координације, а неопходан је и још видљивији напредак у спровођењу Реформске агенде", речено је "Дневном авазу" из кабинета министра иностраних послова Словачке Мирослава Лајчака.

Лајчак је у својству предсједника Савјета ЕУ на сједници у понедјељак информисао шефове дипломатија земаља чланица ЕУ о напретку који је остварен у БиХ на путу ка Унији.

"Министар Лајчак у свом капацитету предсједника Савјета ЕУ у Бриселу је информисао своје партнере на сједници Савјета за опште послове да Словачка, земља која предсједава Унијом, има намјеру покренути расправу о БиХ и доставити неколико закључака о БиХ на идућој министарској сједници Савјета за опште послове", рекао је портпарол Министарства спољних послова Словачке Игор Скочек.