latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:40 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Ванредна управа у "Крајина осигурању" (ВИДЕО)

Агенција за осигурање Републике Српске послала је данас ванредну управу у "Крајина осигурање" Бањалука.
Крајина осигурање - Фото: РТРС
Крајина осигурањеФото: РТРС

Принудни управник је Мирослав Лазендић и са њим су дошла још три представника Агенције за осигурање Републике Српске, а један од њих је Драган Мајсторовић, сазнаје РТРС.

Подсјећамо да је у ранијем периоду Агенција за осигурање Републике Српске утврдила низ неправилности и незаконитости у овом осигуравајућем друштву, док су се у претходном периоду директори смјењивали као на траци.

Наиме, учесталим одлукама о разрјешавању директора односно в.д директора, те незаконитим одлукама о именовању в.д. директора, за које УО на чијем је челу један од власника Навин Агарвал, није имао сагласност Агенције друштво је у више наврата остајало без законског заступника чиме је управа онемогућена да води пословање.

Радници наводе да је отпуштање радника у овој осигуравајућој компанији нелегално, што је потврдила и инспекција. Поручују уколико не буду враћени на посао поднијеће кривичну пријаву против власника. 

Зечевић: Радници и синдикат успротивиће се новом власнику Крајина осигурања

Предсједник Синдиката финансијских организација Републике Српске Мирослав Зечевић поручио је да ће се радници "Крајина осигурања" и Синдикат енергично успротивити новом власнику Навину Агарвалу, ако је његов једини циљ да из овог друштва буде извучен капитал и распродата имовина. 

Зечевић је у Бањалуци појаснио да су проблеми у овом предузећу настали доласком новог већинског власника Агарвала, односно када је он на незаконит начин, без процедуре, отказао уговор о раду 31 раднику и прогласио их технолошким вишком.

"То можда и не би било толико чудно да није ријеч о радницима који су носиоци осигурања у овом друштву, те се намеће питање који је циљ новог власника - да се ова кућа и даље бави осигурањем или има неку другу намјеру?", рекао је Зечевић.

Према његовим ријечима, Синдикат је о свему упознао надлежне органе - Инспекцију рада Републике Српске, Пореску управу и Агенцију за осигурање Српске, а одржали су и састанак са министром рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленком Савановићем.

Од Савановића су тражили да у оквиру својих надлежности спријечи незаконитости, како ова кућа не би имала проблема у свом пословању и како не би била доведена у питање егзистенција више од стотину радника и њихових породица.

"Инпекција рада је извршила контролу и утврдила незаконите радње новог власника, те наложила да се у року од 15 дана спорна рјешења ставе ван снаге", додао је Зечевић.

Он је истакао да Синдикат чека да види хоће ли послодавац спровести одлуку инспекцијских органа, а уколико се оглуши о одлуку, поново ће се обратити Инспекцији рада Републике Српске и у крајњем случају поднијеће кривичну пријаву против новог власника.

Предсједник Синдикалне организације "Крајина осигурања" Слободан Бобар тврди да Агарвал уопште није имао намјеру да се бави осигурањем, већ да извуче новац из предузећа и распрода његову имовину.

Он је истакао да ова фирма има потенцијал да буде лидер на тржишту, али да је потребно да се власничке структуре озбиљније укључе у процес, у овом случају Република Српска као највећи појединачни власник.

Средства "Крајина осигурања" замрзнута су до даљег због страха да би Агарвал и други акционар из Индије могли да затраже извршење контроверзне пресуде Окружног суда у Требињу и подигну са рачуна друштва 5.800.000 КМ.

Извор: РТРС/Срна