latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:34 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Попић: Страни експерти покушавају фингирати податке пописа

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић упозорио је на сумњив рад међународних експерата који покушавају фингирати податке из постпописне анкете, односно контролног пописа и указао да се на овакав начин руши комплетан статистички систем у БиХ.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Попић је навео да су резултати контролног пописа, који је проведен у новембру 2013. године, односно мјесец дана након главног пописа, показали да више од 10 одсто људи нема на адреси на којима су наводно били у току пописа.

"Само 15 дана послије пописа свима који су радили на попису било је јасно да имамо одступања између 10 и 15 одсто од стварног стања", рекао је Попић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, начином на који раде међународни експерти оправдавају досадашње дјеловање тима Међународне мониторинг мисије /ИМО/ који је, такође, временом мијењао приступ обради података.

"ИМО тим је од почетног истицања превеликог броја пописаних у односу на стварно стање отишао у крајност оправдавања метода којима се и лица која нису стални становници укључују у укупан број становника", навео је Попић.

Он је упозорио да, ако буде настављен овакав рад међународних експерата и ИМО тима, који је потпуно у супротности са међународним статистичким правилима и Законом о попису, биће доведени у питање сви подаци које статистичке институције производе од оснивања, јер су фингирани пописни подаци у колизији и са њима и са стварношћу.

Попић каже да је проблем настао јер су подаци пописа обрађени према методологији коју је самоиницијативно и незаконито наметнуо директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, чиме се урушава цјелокупан статистички систем у БиХ.

"Таквим начином обраде података избјегнуто је упоређивање пописних података са постојећим базама и другим изворима, чиме би се доказала велика одступања и лажирања у попису", указује Попић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поновио је да ће коначна евалуација пописа бити урађена тек када буде завршен процес који иде након објаве резултата пописа.

"Стручњаци ИМО ће у наредним мјесецима спроводити провјеру и верификацију цијелог процеса, почевши од спровођења пописа до објаве резултата. Најраније у септембру или октобру можемо очекивати налазе провјере", рекао је Вигемарк за "Глас Српске".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон који омогућава Заводу за статистику Републике Српске да објави резултате пописа за Српску.