latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:01 | Аутор: РТРС

БЛ АРТ Фестивал, у Бањалуци од 5. до 10. септембра

Удружење независних стваралаца и активиста “Гето“ од 5. до 10. септембра организује пети регионални БЛ АРТ Фестивал.
Бања Лука Арт Фестивал - Фото: РТРС
Бања Лука Арт ФестивалФото: РТРС

За разлику од претходних, ове године фестивал независне умјетничке сцене трајаће пет дана. Један од новитет Фестивала је што ће се програм одвијати на различитим локацијама у Бањалуци, поред уобичајеног програма у Друштвено Културном Центру Инцел.

У склопу изложбеног сегмента програма, посјетиоцима фестивала ће се представити визуелни умјетник Вања Викало који ствара под синонимом Linnch, а његова самостална изложба ће бити постављена у Арт Клубу Простород 5. септембра.

У сарадњи са студентима Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, у кругу ДКЦ Инцела, биће изведена представа “Буре барута“ која је настала по тексту Дејана Дуковског, у извођењу класе професора Жељка Митровића.

“Буре барута“ је награђена првом наградом на овогодишњем београдском фестивалу ФИСТ.

У оквиру филмског сегмента програма, у четвртак, 8. септембра у ДКЦ Инцелу, премијерно ће бити приказан документарни филм “Girlpower“ чешке графити умјетнице Sany. “Girlpower“ је документарни филм који је она снимила путујући седам година по европским и свјетским метрополама, пратећи жене на илегалној графити сцени и њихову еманципацију.

Од 9. септембра и у склопу ДКЦ Инцела, дневни програм фестивала ће укључивати и уличне и графити умјетнике, радионице и креативни бувљак.

Ове године, визуелни идентитет фестивала и лого потписује млада тату умјетница, илустраторица и графичка дизајнерица Maja Kiuk која дјелује под синонимом d0xi.

Музички програм фестивала ће трајати три дана, од 08. до 10. септембра, у главном простору ДКЦ Инцела.

Наступају:

ЧЕТВРТАК – 08/09: Репетитор (Београд) и Stonebride (Загреб)
ПЕТАК – 09/09: Nina Hudej/Nina Belle [Warrego Valles] (Љубљана) и Psychos - женски DJ дует (Бањалука)
СУБОТА – 10/09: Ти (Београд) и VVhile (Београд)