latinica  ћирилица
20/07/2016 |  08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Кореја потврдила лансирање балистичке ракете

Сјеверна Кореја је саопштила да је извршила пробно лансирање балистичких ракета, у склопу симулираног превентивног напада на луке и војне аеродроме у Јужној Кореји које користи америчка војска.

То саопштење се вјероватно односи на лансирање три балистичке ракете, за које је Јужна Кореја јуче саопштила да је извео званични Пјонгјанг, пренијела је агенција АП.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун је управљао пробним лансирањем и изразио задовољство њиме, објавила је сјевернокорејска новинска агенција КЦНА, која није навела кад је лансирање објављено.

КЦНА је саопштила да су лансирањем ракета "још једном тестиране оперативне карактеристике експлозивних направа нуклеарних бојевих глава, које носе балистичке ракете, изнад планираног подручја".

Научник јужнокорејског Института за науку и технологију Ли Чун-геун је изјавио да се вејрује да су сјевернокорејске ракете носиле бојеве главе, које међутим не садрже плутонијум нити уранијум, али су хтјели да тестирају могућност правилне детонације тих бојевих глава.

То је најновији у низу тестова нуклеарног оружја које је Сјеверна Кореја извела откад је њен лидер Ким у марту наложио тестирање експлозије нуклеарних бојевих глава и лансирање балистичких ракета које могу да носе те главе.