latinica  ћирилица
20/07/2016 |  08:24 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

"Шекс и остали" - заборављене истраге поново тема у Хрватској

Након што је Србија и званично отворила кључна поглавља у преговорима с ЕУ, хрватски функционери и ветерани тврде да су остављени на милост Београду и пријетњи да сваког тренутка могу бити ухапшени.
Владимир Шекс - Фото: Wikipedia
Владимир ШексФото: Wikipedia

На листи оптужених за ратне злочине над Србима је и Владимир Шекс  кога оптужница терети за подстицања на геноцид на подручју источне Хрватске. Од захтјева да се Шекс нађе на Интерполовој потјерници Београд никада није одустао, а како је он сам признао ово га годинама прогони.

"Потјерница против мене и даље постоји у Србији, као и рјешење за доређивање притвора.Тако да бих се ја, као и бројни други, изложио великом ризику ако би дошао на дохват правосудних органа Србије", каже Шекс.

На питање би ли га могли процесуирати у Неуму, у случају да иде у Дубровник, каже како је то могуће, али да сматра да то не би било реално. Додаје и да ће разуман човјек то избјегавати.

"Хрватска је донијела Закон о ништавости правних аката Србије, ЈНА и бивше Југославије. Ово најновије сада, гдје нас министар Ковач увјерава да су постигнути такви аранжмани, па и зелено свјетло уласку Србије у ЕУ, који ће осигурати да се избјегне тај сукоб надледлежности, видјећемо... Ја сам врло скептичан према томе, али треба причекати развој ситуације", каже Шекс.

Од јануара 2011 Шексу је "за вратом" и  организација Амнестy Интернатионал која је тада обновила раније упућен  позив хрватским властима да истраже тврдње да Владимир Шекс, високи политички функционер Републике Хрватске, није спријечио ратне злочине почињене од стране хрватских снага током рата 1991-1995.

У својим наводима Амнестy Интернатионал се позива на саопштење Иницијативе младих за људска права у Хрватској од 13. јануара 2011. године када је ова организација Тужилаштву Републике Хрватске  доставила 6 транскрипата изјава чланова породица  ухапшених, убијених и несталих с подручја Вуковара 1991. године.

Из АИ су тада, обраћајући се хрватским властима навели да су доставили изјаве и других свједока који су причали о разним злочинима почињенима у то вријеме у Источној Славонији.

- Оптужбе против Владимира Шекса морају се истражити. Документа веома добро показују да је током рата био у позицији политичког вође, као шеф Кризног штаба за Источну Славонију, те да су његови подређени за злочине остали некажњени - рекло је Никола Даккворт и  додао да се Шексу не смије дозволити да злоупотријеби своју моћ и утицајну политичку позицију да блокира судски поступак.

АИ даље у саопштењу пише да су хрватске снаге под Владимиром Шексом злостављале цивиле током сукоба који се догодио након распада Југославије. Подсјећају да су у свом извјештају из децембра 2010. године изразили забринутост због тога што до данас неки високопозиционирани хрватски војни и политички функционери још увијек успијевају да избјегну истраге о  ратним злочинима. Подсјећају да је након тог извјештаја ухапшен Томислав Мерчеп те је при Државном тужилаштву отворена истрага против њега.

Ветерани се окупљају, забринутост расте..

Осврнувши се на недавну изјаву в.д. тужиоца за ратне злочине Србије Милана Петровића да се воде истраге против хрватских учесника рата за злочине на подручју Хрватске, министар Миро Ковач је, как би умирио домаћу јавност, поновио да је то неприхватљиво и да Хрватска очекује да Србија то демантује.

Јуче је хитно је засједала Републичка координација ратних удружења у Хрватској незадовољна је отварањем поглавља 23 и 24 у преговорима Србије с Европском унијом, јер нису повјеровали министру Ковачу да је  Закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине у Србији изван снаге.

Пезионисани генерал Ђуро Дечак, познат, између осталог,  по повезаности са злочинима над Србима у Паулин Двору, "Могу рећи да Србија данас слави, а славље ће платити хрватски ветерани", рекао је Дечак.Неприхватљиво је да неко ко срамотно одлази у историју, јер нису издржали ни шест мјесеци на власти доноси тако круцијалне одлуке, и то на штету хрватских ветерана."