latinica  ћирилица
20/07/2016 |  07:50 ⇒ 08:21 | Аутор: РТС

Хрватска основала комисију за праћење преговора Србије

Хрватска влада саопштила је да је основала комисију за праћење спровођења прелазних мјерила у поглављима 23 и 24 из приступних преговора Србије са Европском унијом.
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

Како је пренијела Хина, министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач раније је упозорио Београд да неће напредовати у преговорима ако не буде испуњавао обавезе које је преузео отварањем поглавља у понедјељак у Бриселу.

Хина наводи да ће комисија владе у Загребу пратити да ли Србија укида законодавство којим је, како се тврди, "арбитрарно проширила своју надлежност за процесуирање ратних злочина на сусједне државе" и да ли успоставља законодавни оквир за заштиту мањинских права.

У саопштењу из хрватске владе стоји да ће та комисија "контролисати да ли Београд испуњава обавезу да жртвама рата без дискриминације осигура права, укључујући право на накнаде штете и да ли сарађује у идентификацији и откривању судбине несталих".

Хина истиче да комисији предсједава министар спољних и европских послова, а у случају спријечености, министар правосуђа који је уједно замјеник.

Хрватска влада је објавила и да су "чланови тог тијела и министри ратних ветерана, финансија, одбране, унутрашњих послова, премијеров саветник за спољну политику, савјетник за спољну политику предсједнице Хрватске, представник Канцеларије Вијећа за националну безбједност, представник Државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске и главни државни тужилац".