latinica  ћирилица
19/07/2016 |  22:18 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Послата документа нису захтјев за изручење Гулена

Документа која је Турска послала о Фетулаху Гулену, оптуженог у Анкари за умијешаност у покушај пуча, америчке власти не могу сматрати захтјевом за његово изручење, јавља Ројтерс.
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com) -
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com)

САД анализирају документа која је Турска послала о Гулену, али званичан захтјев за његово изручење није стигао у Вашингтон, рекли су званичници Стејт департмента.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест је прецизирао да је турска влада послала материјал о Гулену у електронској форми, а да америчке власти чекају и формални захтјев за изручење.

Раније данас турско министарство правде је саопштило да је послало Вашингтону досије о Гулену, али није прецизирало да ли се ради о званичном захтјеву за изручење.

Ернест је рекао да су амерички предсједник Барак Обама разговарао је данас са предсједником Турске о статусу Гулена, турског свештеника који живи у САД, а кога Тајип Реџеп Ердоган оптужује да стоји иза покушаја пуча и чије је изручење Турска најавила да ће тражити.

Амерички званичници кажу да Турска мора да пружи доказ да је Гулен умијешан у покушај пуча.

Портпарол Бијеле куће је истакао да ће било какав захтјев за изручење који Турска поднесе бити процијењен у складу са одредбама споразума између двије земље.

Евентуални захтјев за Гуленово изручење наићи ће на правне и политичке препреке у САД, преноси Ројтерс.

Правници у министарствима спољних послова и правде би прегледале захтјев како би одредиле да ли је наводни прекршај кривично дјело у обје земље и да ли је он обухваћен споразумом о екстрадицији који постоји између двије земље.

Захтјев би потом био упућен судији који би донио одлуку о томе да ли постоји основана сумња да је кривично дјело почињено и да га је оптужена особа извршила.

Ако захтјев прође ове "тестове" и утврди се да је у складу са законом, на крају би ипак морао да добије одобрење америчког државног секретара Џона Керија који би могао да размотри нелегалне факторе као што су хуманитарни разлози.

Америчко-турски споразум о екстрадицији ступио је на снагу 1981. године, али он се не односи на кривична дјела "политичког карактера" мада покрива "кривично дејло или његов покушај против предсједника или премијера".