latinica  ћирилица
19/07/2016 |  19:17 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Брчко: Из ријеке Саве извађене двије авио-бомбе

Из ријеке Саве, код моста између Брчког и Гуње, данас су извађене двије авио-бомбе заостале из Другог свјетског рата.
Бомбе, Брчко (Фото: РТРС) -
Бомбе, Брчко (Фото: РТРС)

Шеф Одјељења за јавну безбједност Владе дистрикта Брчко Урош Војновић објаснио је да је ријеч о руским бомбама типа "ФАБ 10", тежине до стотину килограма, а претпоставља се да имају око 35 килограма експлозива

Бомбе су из воде извдили рониоци из Чешке. Оне ће бити транспортоване узводно до мјесне заједнице Мујкићи гдје ће бити смјештене, а надзор ће вршити припадници Одјељења за јавну безбједност.

"Наредног дана бомбе ће копненим путем бити пребачене до полигона `Клађе` у мјесној заједници Уловић гдје ће бити и уништене", прецизирао је Војновић.

Према његовим ријечима, прије вађења бомби обављене су све припреме и спроведене безбједносне мјере.

"Предузете су све потребне мјере што се тиче безбједности становника и материјалних добара у Брчком. Надам се да ћемо за 24 сата имати дислоциране и неутралисане двије авионске бомбе из Другог свјетског рата", рекао је Војновић.

Активности вађења бомби из ријеке Саве водило је Одјељење за јавну безбједност дистрикта Брчко, а подршку пружају деминери из надлежних структура у БиХ и представници надлежних институција из Хрватске. У активности су укључени и представници Амбасаде Чешке у БиХ.

Војновић каже да се овај пројекат финансира новчаним средствима из европских фондова.

Током ових активности од 17.00 до 21.00 час обустављен је саобраћај на одређеним путним дионицама у Брчком, а затворен је и гранични прелаз Брчко-Гуња.