latinica  ћирилица
19/07/2016 |  19:14 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Ко ће плаћати синдикалне представнике? (ВИДЕО)

Договора о Општем колективном уговору још нема. Иако су послодавци и синдикат усагласили многе приједлоге, остаје их неколико гдје су различити ставови зацементирани.
Дом синдиката Републике Српске - Фото: архив
Дом синдиката Републике СрпскеФото: архив

Примјер - плаћање синдикалних представника у предузећима. Док су једни за то да та накнада иде из синдикалне чланарине, други сматрају да послодавац треба на себе да преузме ову обавезу.

Копља синдиката и послодаваца ломе се на неколико ставки у Општем колективном уговору, па и на томе ко треба да плаћа накнаду за предсједника синдикалне организације у предузећу. Синдикат сматара да то треба да буде преузето из старог колективног уговора.

Саша Аћић, из Уније послодаваца РС, сматра да те накнаде треба да иду из накнаде од чланова синдиката.

Обрад Белензада, из Савеза синдиката РС, подјсећа да је пракса у западним земљама да те накнаде плаћа послодавац, па пита зашто не би било и у Српској.

Влада, трећи социјални партнер, не жели да се изјашњава о овом питању. Чак ни у улози послодавца. То препушта својим социјалним партнерима.

Ресорни министар Миленко Савановић каже да прихвата како год да се договоре послодавци и синдикат.

А по свему судећи, договор о плаћању синдикалних представника је на дугом штапу. И синдикат и послодавци имају аргументе за своје ставове.

Аћић сматра да се "тада купује самосталност и независност синдиката".

Белензада каже да "представник синдиката чува мир између радника и послодавца и самим тим и предузеће, па би требало да плаћа послодавац".

Предсједник синдиката у предузећу има накнаду 15 одсто од плате, ако његов синдикат има до 500 чланова. Више од тог броја, добија 10 одсто више - 25 одсто.