latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:35 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Бањалука има туристе, али нема хотела (ВИДЕО)

Док Турска има капацитете, али нема туристе, код нас је, чини се, обрнуто. Број туриста, па самим тим и потреба за смјештајним капацитетима повећава се годинама, али број новоотворених хотела већ одавно стагнира.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Иако добитник престижних туристичких признања, Бањалука не може у потпуности да испуни захтјеве и очекивања туриста. Због недовољног капацитета сви су на губитку, али би се ситуација могла промијенити већ наредне туристичке сезоне.

Онима којима море није први избор за љетовање, град попут Бањалуке могао би бити алтернатива. И стварно је много оних који су са коферима стигли у град, али смјештаја у хотелима нема ни на видику.

Да су прави срећници они који ових дана смјештај пронађу у хотелу, потврдили су нам и хотелијери.

- Бањалука још нема ни један франшизни хотел, тј. нема ланац хотела који би могао прићи домаћим хотелијерима са неким квалитетом. Потражња је већа него понуда - рекао је Милан Стојак, директор хотела "Јелена" Бањалука.

Према подацима, у мају је у Бањалуци остварено више од 14 хиљада ноћења, од тога чак 62 одсто су били страни туристи. Да граду недостаје смјештајних капацитета, знају и надлежни.

- Бањалуци је заиста смјештај постао лимитирајући фактор за даљи раст туриста. Већ неколико пута сам истицао да би ово била најбоља и најбрже исплатива инвестиција - наводи Остоја Барашин, директор Туристичке организације града Бањалука.

Начелница Одјељења за просторно уређење Бањалука Санела Кецман сматра да је Град са своје стране остварио претпоставке.

- На инвеститорима је да препознају град који има потенцијала и гдје подржавамо изградњу - додала је Кецман.

Локација је много, а инвеститора за сада врло мало. Ипак, радује чињеница да је одобрена градња једног хотела у централној градској зони, а многи се надају да ће најављена градња трговачког центара створити простор и за додатне смјештајне капацитете.