latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:53 ⇒ 17:11 | Аутор: ТАНЈУГ

"САД показују да штите Гулена, ако га не испоруче"

Уколико САД инсистирају да задрже на својој територији муслиманског вјерског вођу Фетхулаха Гулена, људи у Турској ће почети да мисле да га та земља штити, оцијенио је данас портпарол турског предсједника Ибрахим Калин.
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com) -
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com)

Он је подсјетио да Турска припрема званичан захтјев САД за изручење Гулена, који у добровољном егзилу живи у тој земљи, због сумње да је огранизовао неуспјешни покушај војног пуча, у који је, како тврди, било укључено неколико хиљада војника.

"Особа може бити лако изручена на основу сумње, а у овој прилици, постоји велика сумња да је он ово организовао", рекао је Калин.

Покушај војног пуча, како је навео, извео је мали дио војске и то неће утицати на борбу Турске против Исламске државе или курдских милитаната, пренио је Ројтерс.

Он тврди да су оружане снаге "коначно упориште" Гуленове мреже.

Калин је додао и да је 14 војника притворено у турском граду Мармарис због сумње да су планирали напад на Ердогана током покушаја војног пуча, али да је неколико припадника групе још на слободи.

Турски министар правде Бекир Боздаг изјавио је раније данас да је та земља затражила да САД ухапсе Гулена јер, како тврди, сви докази указују на то да је он главни организатор покушаја војног пуча у Турској.

Турски премијер Бинали Јилдирим рекао је да је његова влада послала САД документа, која су потребна за изручење Гулена због сумње да је повезан са неуспјешним покушајем војног пуча у Турској.

Јилдирим је оптужио Вашингтон, који је навео да ће размотрити захтјев за изручење Гулена само уколико се обезбиједе јасни докази, за двоструке стандарде у борби против тероризма.

Гулен, којег турске власти оптужују да је организовао неуспјели покушај војног пуча и оштри противник турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, оцијенио је раније данас да је захтјев турских власти да га САД изруче Анкари због наводне улоге у неуспјелом пучу унапред осуђен на неуспјех.

Гулен негира оптужбе Анкаре да стоји иза покушаја пуча.