latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:38 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Требиње: У болници ускоро магнетна резонанца и дијализни центар

Требињска Болница до краја године имаће магнетну резонанцу, а биће отворен и дијализни центар што ће, са новим специјалистима и субспецијалистима, значајно допринијети квалитетнијем пружању услуга пацијентима са подручја источне Херцеговине.
Требиње - пацијенти на дијализи - Фото: РТРС
Требиње - пацијенти на дијализиФото: РТРС

Менаџмент Болнице је опредијељен да ова здравствена установа која већ важи за једну од организованијих у Републици Српској, одговори најкомпликованијим захватима због чега су у претходних пола године успјели да обезбиједе долазак шест спољних сарадника који су повећали квалитет пружања услуга и увели нове процедуре које се до сада у болници нису радиле.

Директор Болнице Васо Мијановић потврдио је да ће набавка магнетне резонанце много допринијети квалитетнијем лијечењу пацијента Херцеговине, имајући у виду да је најближа болница која има тај апарат у Касиндолу.

Магнетна резонца биће набављена на принципу приватно-јавног партнерства требињске Болнице и једне приватне клинике, а услуге ће се користити уз упутницу и без плаћања било каквих трошкова, осим партиципације.

Мијановић је рекао да ће фирма са којом иду у приватно-јавно партнерство омогућити адекватно стручно особље и вршити све услуге, те напомиње да је потребно мјесец до два припремних радова за постављање магнетне резонанце, који ће кренути од половине августа.

Велики искорак у требињској болници биће и отварање дијализног центра, јер услуге хемодијализе из дана у дан расту, тако да су тренутно у овој установи на дијализи 32 пацијента.

"Овај центар биће у власништву Болнице и то је велики бенефит за њу јер ће доћи до додатних средстава које може касније да користи за инвестиције", рекао је Мијановић и додао да су јавне набавке у вези са поступком реконструкције простора и набавка опреме већ у току.

Он је нагласио да се очекује да би комплетан поступак јавних набавки могао бити завршен за два до три мјесеца, након чега би се кренуло у реконструкцију и изградњу дијализног центра.

Истичући да су лимитирани капацитети за ове пацијенте, Мијановић је рекао да ће се отварањем дијализног центра они повећати и да ће бити доступни свим пацијентима из регије, а створила би се могућност и за туристичку хемодијализу - да сви пацијенти који су на одмору овдје могу да иду на дијализу.

Старе, дотрајале апарате и опрему од којих они који користе услуге дијализе могу да буду животно угрожени, замијениће савременији и модернији, што ће им олакшати здарвствене проблеме.

Да је пацијент приоритет менаџменту Болнице говори и податак да ова здравствена установа има тренутно 12 специјализаната који се тренутно усавршавају у Београду, Бањалуци и Фочи, док су у претходном периоду два љекараа дошла са специјализације - уролог и анестезиолог.

Четири нових специјалиста и субспецијалиста - кардиолог, дерматовенеролог, гинеколог и радиолог су у Требињску болницу дошли из других здравствених установа, што је допринијело да се прилично добро ојача љекарски тим у овој установи, а и повјерење пацијената.