latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:22 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Шамац- Прикупљање података за израду нове социјалне карте (ВИДЕО)

У Шамцу је почело прикупљање података за израду нове социјалне карте која ће посебну пажњу посветити друштвено маргинализованим категоријама становништва.
Социјална карта - Шамац - Фото: РТРС
Социјална карта - ШамацФото: РТРС

Пројекат "Мапирања рањивих категорија становништва" у сарадњи са Црвеним крстом и Центром за социјални рад, реализују Општина Шамац и мисија ОЕБС у БиХ. 

Гордана Мујовић из Средње Слатине са деветогодишњим сином и мајком живи у трошној кући, без купатила. Ово је четврти, привремени смјештај за породицу која је у рату избјегла из Букове Греде у федералној општини Орашје. Иако им је општина Шамац својевремено додијелила плац за градњу куће, до сада нису успјели да је заврше.

- Дошли смо до плоче, да нам је да успијемо да је покријемо па да се уселимо - рекла је Мујовићева.

Волонтери Црвеног крста су анкетирали и снимили сутуацију у овој породици, како би им, након категоризације, била обезбијеђена и одговарајућа помоћ. До краја августа анкетари ће посјетити 2.000 домаћинстава, која до сада нису остваривала услове за социјалну помоћ, али су у категорији рањивих група.

- Овом анкетом желимо да сазнамо које је то социјално угрожено становништво на подручју општине Шамац. Жељели би да категоризујемо становништво, да сазнамо која су то стара и изнемогла лица, лица неспособна за рад, лица са потешкоћама у развоју - истакао је Ведран Товирац, координатор волонтера.

Чланица Црвеног крста Шамац Даница Радуловић додала је да се врши попис социјално рањивих категорија ове општине.

- Није у питању никаква подјела хуманитарне помоћи. Очекујемо да се попис заврши до краја августа или половине септембра - додала је она.

Нова база података социјално угрожених категорија становништва биће формирана до краја септембра. Према евиденцији Центра за социјални рад, социјалну помоћ у општини Шамац сада прима 500 лица.