latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:17 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Бијељина- Нестабилно вријеме отежава сузбијање комараца (ВИДЕО)

Нестабилно вријеме отежава систематско сузбијање комараца на подручју Бијељине.
Уништавање комараца - Фото: РТРС
Уништавање комарацаФото: РТРС

Киша и топло вријеме погодују развоју ларви, па екипе Еко заштите свакодневно на терену утврђују њихову бројност, а потом их уништавају. Након ларвицидних третмана, прошле седмице почели су уништавање комараца поступком топлог и хладног замагљивања са земље. Третмани се проводе у приградским насељима уз ријеке, а идуће недјеље почеће и у градској зони. 

Уништавање комараца почело је од насеља уз Саву и Дрину која су и најугроженија. Након Вршана, Новог и Буковице, на ред је дошла и Јања, чији мјештани, кажу, немају мира од комараца.

Због жалби на избор извођача радова, сузбијање је почело касно, па мјештани сумњају у резултате.

У Еко зашитити тврде да грађани немају разлога за забринутост. Екипе раде по утврђеном плану и приоритетима у мјестима гдје су комарци најбројнији.

- Сузбијемо их уређајима са земље, а након сузбијања поново провјеримо ефикасност - каже Владо Лазић из Еко заштите.

Ларвицидни третман проводиће се до септембра, без обзира на вријеме, међутим комарци се могу тертирати само од 19 до 22 часа када нема вјетра и кише и када је оптимална температура 24 степена Целзијусова.

- Временски услови онемогућавају континуран рад на сузбијању одраслих форми, али захваљујући интензивном систематском ларвициду немамо великих проблема с одраслим формама на подручју града - каже Лазић.

За уништавање комараца обезбијеђено је око 200.000 КМ. У Еко заштити обећавају да ће грађани овог љета моћи мирно да спавају. Не могу да униште све комарце, али ће њихов број свести на минимум.