latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:12 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Приједор- Уклонити амброзију или слиједе позамашне казне (ВИДЕО)

Амброзији која спада међу најинвазивније корове, погодују тренутни временски услови, праћени обилном влагом и високом температуром.
Амброзија - Фото: РТРС
АмброзијаФото: РТРС

Ова коровска биљка буја на свим површинама и један је од најопаснијих алергена. Као и у осталим градовима и општинама и приједорски пољопривредници и грађани обавезни су да уклањају амброзију и одржавају парцеле и дворишта, или ће им у противном, бити уручене казне од 700 до 5.000 КМ.

Амброзија је на ове просторе донесена крајем 19. вијека са сјеменима из Америке. Са њом се деценијама муче и приједорски пољопривредници. Кажу да је амброзије најагресивнија након жетве житарица.

Младен Станковић из Расаваца каже да пољопривредници најчешће амброзију косе, па затим пале, док је неки заоравају у своје парцеле, настојећи да је униште.

Амброзија ниче у прољеће, а цвјета крајем љета. Сматра се да чак 10 одсто становништва има неки вид алергије на полен амброзије. Најчешће алергијске реакције су алергијски ринитис и коњуктивитис, напади кихања до озбиљних проблема са дисањем. Љекари савјетују како превентивно дјеловати.

Данијела Петош, специјалиста породичне медицине Дома здравља Приједор, савјетује људима осјетљивим на полен амброзије да избјегавају боравак на отвореном у вријеме када је има највише, те да ако су били вани да се одмах по повратку туширају и оперу косу.

- Ако осјетљиве особе имају одређену терапију потребно је да је узимају седам дана прије појаве алергије и да на тај начин ублаже симптоме - подсјетила је Данијела Петош.

Инспекцијска служба Града Приједора од почетка године извршила је више од 40 превентивних контрола. Резултат је покошених 32 хектара земљишта. Оне који се не придржавају прописа, очекују новчане казне.

Шеф Одсјека за инспекцијске послове Града Приједора Наида Стегић каже да су казне за правна лица 5.000 КМ, за одговорна лица 1.500 и за физичка лица 700 марака. Подсјећа, да казне нису мале, те да би власници и корисници парцела требали да уклоне амброзију да се не излажу оволиким трошковима.

У циљу уклањања амброзије и спречавања здравствених тегоба, препоручује се редовно одржавање парцела агротехничким, механичким и хемијским мјерама.