latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:45 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Суспендован замјеник министра спорта Русије

Руски премијер Дмитриј Медведев суспендовао је данас замјеника министра спорта Јурија Нагорњика, након што је именован као један од налагодаваца допинг заташкавања руских спортиста у извјештају Свјетске антидопинг агенције (WADA).
Атлетика - Фото: илустрација
АтлетикаФото: илустрација

У извјештају Ричарда Мекларена, шефа независне комисије WADA, за истраживање допинга руских спортиста, наводи се да је Нагорњик био обавијештен о свим позитивним тестовима од 2011.године па надаље, али је одлучио да се узорци приказују као негативни. Мекларен је истакао да је Нагорњик одобрио програм под називом "мишија рупа" који је омогућио замјене позитивних узорака урина за чисте узорке у лабораторији у Сочију.

Подсјећамо, Мекларен се ослонио на доказе Григорија Родченкова, бившег директора московске антидопинг лабараторије, за кога је Владимир Путин, предсједник Русије, истакао да је човјек са скандалозном репутацијом. Против Родченкова је 2012. године покренут кривични поступак због незаконите трговине анаболичким стероидима.

Путин је најавио да ће сви одговорни за допинг скандал који потреса руски спорт бити суспендовани за вријеме темељне истраге. Руским спортистима угрожен је наступ на играма у Рију, а као алтернатива се спомиње учешће под олимпијском заставом.