latinica  ћирилица
19/07/2016 |  12:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска и Британија су највише кредитно изложене Турској

Стране банке су имале значајна улагања у Турској, због чега су увелико изложене сваком љуљању повјерења у условима када та земља "чисти" полицију, војску и судство послије неуспјелог покушаја војног пуча, јавља агенција Ројтерс.
Банкомат - Фото: илустрација
БанкоматФото: илустрација

Стране банке су имале значајна улагања у Турској, због чега су увелико изложене сваком љуљању поверења у условима када та земља "чисти" полицију, војску и судство после неуспелог покушаја војног пуча, јавља агенција Ројтерс.

Француска и Велика Британија имају највећу кредитну изложеност према Турској, показују подаци турске централне банке са краја прошле године, док банке попут Уникредита, ББВА и ХСБЦ-а имају најраспрострањеније пословање или инвестиције у Турској.

Изложеност француских банака износи око 40 милијарди долара, што је више него дупло у односу на изложеност САД.

Турска економија, која је некада доживљавана као атрактивно тржиште са снажним привредним растом и младом популацијом, недавно је почела да успорава, док су поједине европске банке покушале да напусте турско тржиште.

Британска банка ХСБЦ је у фебруару одустала од планиране продаје пословања у Турској због пристиглих ниских понуда, а Ројтерс је у јуну извјестио, позивајући се на четири извора из банкарског сектора, да Сбербанка, највећа руска банка, разматра продају турског огранка Дениз банке, али су из Сбербанке негирали такве спекулације.