latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:59 | Аутор: Б92

Грбић: Спортисти треба да буду "авангарда друштва"

Селектор одбојкашке репрезентације Србије Никола Грбић рекао је да спортисти треба да буду "авангарда друштва" и дјечији идоли.
Никола Грбић - Фото: blic.rs
Никола ГрбићФото: blic.rs

Један од најбољих играча свијета свих времена истакао је и да је свима у тиму жао што неће играти на Олимпијским играма, за шта је окривио и политичке разлоге.

"Ми треба да смо авангарда друштва, треба дјеци да будемо идоли. Онда мораш да будеш комплетна личност, да си одговоран, пазиш како својим понашањем утичеш на младе, и мислим да ови момци имају ту карактеристику и да својим понашањем то свакодневно потврђују", рекао је Грбић гостујући на телевизији Н1.

Србија је у недјељу први пут у историји освојила Свјетску лигу, а Грбић је признао да је цијели тим прошао кроз тежак период послије неуспјешних квалификација за Олимпијске игре.

"Честитао сам им од срца. Потпуно заслужена побједа, која ниједног момента није долазила у питање. Ми знамо колико смо тренирали за то и колико смо дали себе. Сви су нам у Кракову говорили како смо напредовали и да играмо много боље него прошле године, али ако немаш резултат није битно колико радиш и тренираш. Када се крунише златом, то добија потврде", рекао је селектор.

Открио је шта је рекао играчима уочи финала са Бразилом.

"Нема ту пуно филозофије, пред финале сам им рекао да не треба да буду савршени, јер нас је срце довело до финала, као и залагање. То је био једини мој захтјев, уживајте, радили сте напроно, сад то покажите на терену. Ако послије толико напорног рада не успјеш да покажеш на терену, онда остане горак укус", објаснио је он.

Грбић је подсјетио на још неке историјске успјехе ове сезоне у Свјетској лиги, пошто је његов тим први пут побиједио Русију у гостима, као и Бразил код куће. Селектор је посебно истакао дјецу која су гледала утакмицу против Бразила.

"То ми је било упечатљиво и надам се да ће они почети да се баве одбојком и да ће им ови момци бити идоли. Играли смо јако добро, помјерали границе и мислим да је злато шлаг на торту", рекао је он.

Селектор је казао да је свима у тиму жао што се нису пласирали на Олимпијске игре, као и да му је жао што је "због неких политичких одлука у врху ФИВБ" промијењен систем квалификација, тако да Европа изгуби једно мјесто, а Јужна Америка добије једно више.

"Мислим да Мексико, колико год је заслужио да се нађе на ОИ, неће подићи ни гледаност ни квалитет. Треба да уживамо у успјеху и да правимо екипу за Токио", рекао је Грбић.