latinica  ћирилица
19/07/2016 |  09:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Викиликс: Хакерски напад послије најаве докумената о Турској

Викиликс је саопштио да је претрпио хакерски напад након што је најавио да ће објавити на стотине хиљада докумената о структурама политичке моћи у Турској након неуспјелог покушаја пуча у тој земљи прошлог петка.

"Наша инфраструктура се нашла под непрекидним нападом. Нисмо сигурни који је извор напада, али тајминг указује на групу из турских државних структура или њихових савезника", наводи се на Твитеру Викиликса, а пренио је сајт РТ.

Упркос хакерском нападу који је одложио објаву докумената о Турској, познати сајт је обећао да ће данас објавити први дио од укупно 300.000 мејлова и 500.000 докумената.

Прије првобитно заказаног објављивања докумената, Викиликс је упозорио јавност да се ће турска влада вјероватно изузетно потрудити да спријечи објављивање информација, или бар да оне доспију до турске јавности.

Након неуспјелог покушаја пуча у којем је погинуло најмање 208, а повријеђено више од 1.400 људи, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је за покушај свог свргавања са власти оптужио свог некадашњег савезника Фетулаха Гулена.