latinica  ћирилица
19/07/2016 |  09:32 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Миљановић: Два случаја злоупотребе малољетница на Фејсбуку

Министарству унутрашњих послова Републике Српске ове године пријављена су два случаја злоупотребе малољетних лица посредством друштвене мреже "Фејсбук" и за оба случаја поднесен је извјештај против идентификованих лица због сумње да је почињено кривично дјело "производња, посједовање и приказивање дјечије порнографије", као и извјештај за кривично дјело "искоришћавање дјеце и малољетних лица за порнографију".
Фејсбук полиција (Фото: РТРС / илустрација) -
Фејсбук полиција (Фото: РТРС / илустрација)

Начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Српске Мирна Миљановић рекла је да је у овим предметима било ријечи о објављивању експлицитних фотографија малољетница на друштвеној мрежи "Фејсбук", односно злоупотреби малољетних лица посредством интернета.

"Управо из тих разлога, МУП Српске од 2010. године у основним и средњим школама реализује пројекат 'Едукација дјеце и одраслих о опасностима на интернету' који је подржало и Министарство просвјете и културе Српске и Министарство за породицу, омладину и спорт Српске", каже Миљановићева.

Она је напоменула да је циљ пројекта превенција и заштита најмлађих корисника интернета, који се кроз едукативна предавања упознају о потенцијалним опасностима које вребају на интернету, као што су размјењивање информација посредством чета које одрасле особе са непримјереним намјерама могу искористити као прилику да дјецу наведу на неприхватљива и ризична понашања, неопрезно коришћење блогова путем којих такве особе могу прикупити информације о дјетету, као и друге комуникацијске активности савременом технологијом посредством којих је могуће међувршњачко насиље путем интернета или мобилног телефона.

"Намјера МУП-а Српске је да реализацију овог пројекта настави седму школску годину заредом, с обзиром на интерес и реакцију дјеце, наставника и родитеља, јер сваке године добијамо нове генерације које комуницирају, прије свега, посредством популарних друштвених мрежа на интернету", истиче Миљановићева.