latinica  ћирилица
19/07/2016 |  09:06 ⇒ 09:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Турнбул положио заклетву за премијера Аустралије

Малколм Турнбул положио је данас свечану заклетву и званично започео други мандат на функцији премијера Аустралије, након тијесне побједе на изборима, а међу своје приоритете је поставио опоравак буџета и референдум о истополним браковима.

Тај мултимилионер и бивши банкар је са својом Либерално-националном коалицијом на изборима 2. јула освојио 76 од укупно 150 мјеста у парламенту, а пошто је бројање гласова и даље у току, могуће је да ће добити још једно мјесто, пренијела је агенција АФП.

Иако је то довољно да Турнбул остане премијер, било је то далеко од убједљиве побједе, будући да је конзервативна коалиција изгубила парламентарну већину коју је раније имала.

Турнбул је положио заклетву у згради Владе у Канбери пред генералним гувернером Питером Косгровом, представником енглеске краљице Елизабете II у Аустралији.

Он је углавном задржао исти тим министара из периода прије избора, што значи да бивши премијер Тони Абот, којег је Турнбул сменио са чела странке у септембру прошле године, неће имати мјеста у влади.