latinica  ћирилица
19/07/2016 |  08:21 ⇒ 08:22 | Аутор: AFP

Турска тражи Гуленово изручење, Кери доказе да је умијешан

Фатулах Гулен, тренутни државни непријатељ број један у Турској и велики ривал предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, негира могућност да буде изручен у Турску.

Гулен, духовни вођа свог Хизмет покрета који промовише умјерен ислам, а којег Ердоган сматра за терористички покрет, снажно негира да стоји иза покушаја војног пуча у Турској, пише АФП.

Да су Гулен и његов Хизмет за све одговорни одмах су након покушаја пуча, па и током њега, истицали турски званичници.

“Не бринем се, Сједињене Државе су земља владавине права“, рекао је Гулен у интервјуу за неколико медија међу којима је и АФП у свом комплексу у Пенсилванији у којем живи од 1999. године.

“Право влада овде. Не вјерујем да ће ова влада обраћати пажњу на било шта што није легално. Додуше, умријећу једног дана. Да ли ће то бити у свом кревету или у затвору, није ме брига“, рекао је Гулен.

Ердоган је раније у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да ће у предстојећим данима бити поднесен и формалан захтјев за изручење 75-годишњег Гулена. Међутим, државни секретар САД Џон Кери изјавио је да Анкара против Гулена мора да обезбиједи “доказе, а не оптужбе“

Турска влада је и раније покушала да се избори за изручење Гулена током скандала око корупције који је 2013. године потресао земљу због чега су тројица министра поднијела оставке.

“Зато што то нису били легални захтјеви влада САД није обраћала пажњу и узимала их за озбиљно“, каже Гулен.

Гулен је осудио покушај војног пуча током којег је живот изгубило најмање 300 људи.

“Увијек сам био против војних интервенција у домаћој политици“, истиче он, додајући да је покушај пуча “издаја турске нације“.

Како каже, да је знао за планове пучиста раније апеловао би на њих да поново размисле о свему: “Позвао бих их и рекао им ако сте националисти по својим вриједностима молим вас не покушавајте такве ствари.

Осим тога, наводи да се Турска удаљава од демократских принципа.

“Ужасна слика, више није могуће говорити о демократији. Ова врста режима дјелује више као клан или племенска администрација“, наводи он.