latinica  ћирилица
18/07/2016 |  21:23 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

Ердоган: Парламент да одобри смртну казну

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће парламент те земље одлучити да ли ће вратити смртну казну, те да ће он, уколико се то деси, одобрити такву одлуку.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AFP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AFP

- Потребно је да парламент донесе одлуку да би се предузели кораци. Као предсједник, ја ћу одобрити сваку одлуку која изгласа парламент - рекао је Ердоган за Си-Ен-Ен.

Он је изјавио и да турски народ жели да се смртна казна, која је укинута прије више од десет година, спроведе над онима који су учествовали у неуспјелом војном пучу.

- Људи са улица то траже. Људи мисле да ови терористи требају да буду убијени. Зашто бих их ја, током наредних година, чувао и хранио у затвору, то је оно што људи кажу - рекао је турски предсједник.

Си-Ен-Ен је цитирао Ердогана када је рекао да ће у року од неколико дана бити припремљена званична документација којом ће се од САД затражити изручење свештеника Фетулаха Гулена.

Анкара тврди да је Гулен испланирао пуч, али он негира умијешаност.

У настојању да се прикључи ЕУ, Турска је укинула смртну казну 2004. године, али се, након неуспјелог војног удара у коме је 15. јула убијено више од 200 људи, позива на њено поновно увођење.