latinica  ћирилица
18/07/2016 |  21:09 ⇒ 19/07/2016 | 09:22 | Аутор: РТРС

У Аспекту о референдуму о Дану Републике (ВИДЕО)

НСРС завршила је засједања у овој сезони, а једна од најважнијих одлука је одлука Парламента о расписивању референдума о Дану Републике.
У Аспекту о референдуму о Дану Републике - Фото: РТРС
У Аспекту о референдуму о Дану РепубликеФото: РТРС

Ово је била и тема политичке емисије Аспект наше Телевизије. Гости емисије оцијенили су да је примјетан страх у Сарајеву од одржавања референдума у Републици Српској.

Без обзира на то познавајући досадашњу праксу Уставног суда БиХ, како је речено, тешко је очекивати да ће ова институција поништити своју претходну одлуку о Дану Републике.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић сматра да би било исправно да Уставни суд повуче своју одлуку.

- Ми би сви били срећни да Уставни суд поништи своју одлуку. Тиме би се показало да смо сви ми који смо захтијевали да се 9. јануар и даље слави, а то је 99 одсто становника Републике Српске, били у праву. Самим тим Суд би доказао да се он више бавио политиком и нашим личним осјећањима и перцепцијама, а мање правом, тако да би тај суд сам себе демаскирао - рекао је Стевандић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић је истакао да 9. јануар није вјерски већ државни празник, те да ће Република Српска наставити да обиљежава овај дан.

- 9. јануар није како се то жели представити у апелацији господина Изетбеговића и у Одлуци Уставног суда, вјерски празник у Републици Српској, он је државни празник. Република Српска је рођена на Св. Стефана и ми ћемо тај дан славити без обзира да ли се то некоме свиђа или не - рекао је Вишковић.

Зденка Гојковић, посланик Социјалистичке партије у НСРС је рекла да је консензус о Дану Републике општи интерес Републике Српске те да ово питање не смије бити злоупоребљено у неке друге, дневнополитичке или предизборне активности.

- То је општи интерес Републике Српске. Зашто кажем Републике Српске, а не експлицитно српског народа у Републици Српској? Зато што је и данас у Вијећу народа на Комисији, као и у Народној скупштини, било представника хрватског народа који су гласали за ову одлуку, тако да се не може говорити, као што неки представници Коалиције Домовина желе да нагласе, да су прегласана два народа - рекла је Гојковићева.