latinica  ћирилица
18/07/2016 |  19:11 ⇒ 22:09 | Аутор: Блиц

Ердоган пред избором: Америка или Русија?

Да је неко прије мјесец дана рекао да ће Турска имати бољи однос са Русијом него са Западом, вјероватно би био сматран незналицом. Ипак, дјелује да је предсједник Турске Ердоган тренутно ближи са Владимиром Путином него са Вашингтоном и ЕУ.

Извињење Кремљу због рушења авиона, помирење са Израелом и најава могуће сарадње са Башаром ал Асадом учинили су да Ердоган поново активира односе са Москвом. Томе свједочи и најава сусрета Путина и Ердогана, заказаног за август, али и чињеница да је управо руски предсједник међу првима позвао свог турског колегу и пружио подршку његовом режиму.

С друге стране, односи са Вашингтоном захладили су након што је Сулејман Сојлу, један од Ердоганових министара, отворено оптужио САД за саучесништво у организовању пуча. Шеф америчке дипломатије Џон Кери узвратио је брзо и оштро, и упозорио Турке да такве изјаве озбиљно угрожавају односе двије земље. Предсједник Барак Обама није толико причао о подршци свом савезнику Ердогану, већ апеловао на њега да се "демократски бори са пучистима".

обама и ердоган

Убрзо је реаговала и Европска унија, која је изразила сумњу да Ердоган под изговором покушаја пуча елиминише све неистомишљенике у власти. Јоханес Хан, комесар ЕУ за проширење и политику суседства истакао је да "дјелује као да је турска влада унапред припремила листу за одстрел".

- У најмању руку изгледа као да је нешто унапријед припремљено. Спискови су доступни, што показује да су припремљени како би се у одређеном тренутку искористили. Веома сам забринут. Управо смо се тога и плашили - рекао је Хан.

Турска себи сме да приушти луксуз да повремено пркоси Америци, из простог разлога што је Анкара неопходна Вашингтону због притиска на Русију. У Турској је велика НАТО база Инџирлик, ту је и америчко нуклеарно оружје, и стога Ердоган може себи да дозволи да нешто захтјева од Американаца, рецимо да му предају Фетулаха Гулена којег сматра одговорним за пуч. С друге стране, САД је Анкара потребна због стратешког интереса, јер Вашингтону никако не одговара снажна сарадња Ердогана и Путина.

Што се Москве тиче, болне санкције које је Турска осјетила прије свега у финансијском смислу, нагнале су Ердогана да призна грешку и замоли Путина за поновну сарадњу. С друге стране, Путин је изненађујуће лако опростио свом колеги, јер Русији савез са Турском и те како одговара, прије свега због Сјеверног тока, али и моћи: савез Москве и Анкаре контролисао би читав Блиски исток.

У целој тој замршеној ситуацији свако ће покушати да извуче оно најбоље, и покуша да што више ослаби остале.

Највећи и најопаснији проблем могао би да буде неслагање са ЕУ. Уколико се стопира договор о отварању поглавља, визној либерализацији и финансијској подршци, Турска би поново могла да отвори своје границе и ослободи пут милионима миграната ка Европи.