latinica  ћирилица
18/07/2016 |  19:11 ⇒ 19:41 | Аутор: Агенције

ЕУ отворила поглавља 23 и 24 са Србијом (ФОТО)

Европска унија отворила је данас преговарачка поглавља 23 и 24 са Србијом, саопштено је вечерас у Бриселу.
Вучић, Лајчак, Хан (фото: twitter.com/serbianpm) -
Вучић, Лајчак, Хан (фото: twitter.com/serbianpm)

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да је ово велики, леп и значајан дан за Србију и њене грађане и захвалио је европским пријатељима међу којима је посебно истакао шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта.

- Дубоко смо захвални Мирославу Лајчаку, Јоханесу Хану и свим нашим пријатељима у ЕУ који су подржали пут Србије ка ЕУ. Свјесни смо да ћемо имати тешкоћа много препрека поготово у примјени поглавља 23 и 24, али смо одлучни да испунимо очекивања и покажемо резултате, истакао је Вучић.

Додаје да ће владавина права и постављање правних регулатива бити оно што ће представљати подстицај за страна улагања.

- Србија има једну од највећих привредних стопа раста у Европи и вјерујем да ће бити тако и убудуће. Радујемо се даљој сарадњи са ЕУ и бићемо посвећени том процеси и путу иако знамо да није једноставан и свјесни смо политичких препрека које ће се наћи пред нама, објашњава премијер.

Истакао је да је Србија свјесна да ће имати тешкоће са којима ће бити суочена, као и препреке, поготово у примјени ова два важна поглавља, али и да је одлучна да испуни очекивања и да покаже резултате.

- Ми желимо овакав тип друштва и то је најважнији разлог због којег остајемо чврсто на путу ка ЕУ, поручио је премијер Србије.

Додао је да све то има директну везу са побољшањем животног стандарда људи у Србији, што значи да ће владавина права и постављење правих закона представљати велики подстицај за страна улагања, што једино може да гарантује бољи стандард грађана и већи привредни раст.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је да је отварање поглавља 23 и 24 велики тренутак за ЕУ и Србију, те поручио да ће брзину приближавања Унији дефинисати сама Србија.

Хан је рекао да су шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и његов тим допринијели да се постигне договор и пређу посљедњи километри до отварања поглавља.

"- То је свакако признање Србији и њеном напретку. Много посла је урађено од стране српских власти и администрације, као и цјелокупног друштва које је показало да је преузело обавезу да предузме кредибилне реформе у циљу модернизације Србије на добробит својих грађана", увјерен је Хан.

 

- Отворили смо поглавља, учинили смо велики помак у приближавању Србије и Уније, а тај помак носи јаку поруку да ће Србија ако уради домаћи задатак - напредовати у процесу проширења - поручио је шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак по завршетку Треће међувладине конференције Србије и ЕУ.

- То је најбоље оруђе за промоцију демократских реформи и стабилности, како у Србији, тако и ЕУ - рекао је Лајчак на прес конференцији.

Он је додао да је Словачка земља која је ставила овај процес као приоритет свог предсједавања.

Словачко предсједавање је посвећено одржавању кредибилности тог процеса, рекао је Лајчак.