latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:46 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Зашто српски министри у СМ БиХ не читају дописе из Бањалуке? (ВИДЕО)

У Сарајеву поново игноришу став Републике Српске. Оквирна стратегија транспорта усвојена је без подршке Владе.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

Министарство саобраћаја Републике Српске јасно је дало до знања да неће подржати Стратегију на нивоу БиХ док се не усвоји механизам координације. То су игнорисали не само у Министарству комуникација и транспорта БиХ, него и сви министри Савјета министара, укључујући и оне из Републике Српске. 

Више од 250 милиона КМ Европске уније биће потрошено на транспортне пројекте, од којих се ниједан не налази у Републици Српској - Зеница сјевер, лука Брчко, Мостар југ и спајање аутопута Добој - Бањалука са коридором 5ц.

Ту није крај проблема са Оквирном стратегијом транспорта за наредних 15 година. Усвојена је без одобрења Владе, чији став је поново игнорисан. Услов је био да се прво усвоји механизам координације, а тек онда изради Стратегија, и то на основу стратегија сачињених на нивоу ентитета и Брчко дистрикта.

- Ја мислим да ми с њима губимо вријеме, са Сарајевом, јер је немогуће да мјесецима говорите о једној теми, дописујете се, пишете шта су ваши приоритети, утврђујете план и онда неко то само изокрене јер је одлучио да тако уради. Дакле, губимо вријеме, нажалост - сматра премијерка Српске Жељка Цвијановић.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ потврђују да су представници из Српске јасно рекли "НЕ" Стратегији.

- Дакле, у том контексту није била наведена примједба на документ и садржај Оквирне стратегије транспорта, него на неусвајање механизма координације. Додатно, треба истакнути да је Оквирна стратегија транспорта на Вијећу министара, а не требам набрајати ко су чланови Вијећа министара, усвојена једногласно - каже Игор Пејић, секретар Министарства.

Српски министри у Савјету министара су прије 10 дана добили допис из Министарства саобраћаја Републике Српске, у коме су јасно упозорени да се Стратегија израђује без њиховог одобрења, што је штетно не само по Српску него и БиХ. Ипак, чини се да пошту не читају, макар не ону која долази из Републике Српске.

- Лично сам након ових неких коментара изненађен. Министар Јуско је на сједници све извијестио да има у потпуности сагласност и једног и другог ентитета за Стратегију и да је њу усагласило радно тијело представљено од чланова из Републике Српске и Федерације - каже министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Након што је завршена Стратегија транспорта за Републику Српску, из Министарства саобраћаја јасно су рекли да даље од тога не може без механизма координације. Не желе да се са нивоа БиХ одређују приоритетни пројекти, каже министар Неђо Трнинић, него да то раде ентитетска министарства, која су за транспорт и надлежна. Ипак, каже, највише га брине то што до српских министара, чак ни када су важне ствари у питању, не може да дође.

- Апсолутно немам комуникацију повратну. Ја шаљем дописе, обавјештења, прописе, документа из којих се да видјети поступање, немам повратну информацију од наших представика, они једноставно игноришу и наступају како наступају, а посљедица је ово - каже Трнинић.

Само неколико дана прије усвајања Стратегије, у Министарство саобраћаја стигао је на увид текст од 200 страна и то на енглеском, са захтјевом да се о истом изјасне. Нису стигли, јер је прије њиховог одговора усвојен.