latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Стриц убице из Нице: Он се радикализовао прије само двије недјеље

Стриц нападача који је на Дан пада Бастиље на шеталишту у Ници камионом покосио и убио 84 особе је изјавио да је његовог братанца само двије недјеље раније у Ници индоктринисао један Алжирац, припадник самозване Исламске државе.
Стан Мохамеда Лахуаиеј Булела (фото: twitter.com/clmarciano) -
Стан Мохамеда Лахуаиеј Булела (фото: twitter.com/clmarciano)

ИД је прошле недјеље преузела одговорност за тај напад, али је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев данас рекао да инспектори још нису нашли никакав показатељ да је Мохамед Лахуаиеј Булел био повезан са било којом џихадистичком мрежом, пренијела је агенција АП.

Булелов стриц Садок Булел је тој агенцији рекао да је, с обзиром на породичне проблеме његовог братанца, који је живео одвојено од супруге и њихово троје дјеце, он за алжирског екстремисту био "лака мета за регрутовање".

Француски званичници нису данас могли да потврде да је Булела регрутовао алжирски екстремиста, већ су навели да је истрага и даље у току.

Булелова брза радикализација збуњује истражне органе, пошто су његови пријатељи и породица рекли да он прије напада није био посебно религиозан.

"Мохамед се није молио, није ишао у џамију и јео је свињетину", рекао је 69-годишњи Булелов стриц, иначе пензионисани учитељ, који живи у родном мјесту нападача у Тунису.

Стриц је за радикализацију Булела чуо од чланова њихове породице који живе у Ници.

Психијатар и професор лондонског Грешам колеџа, др. Раџ Персод је изјавио да је процес радикализације нападача можда трајао дуже него што су могли да примјете људи који га окружују.

"Ради се о особи која је већ била веома поремећена и већ је била на путу радикализације, на чијем је крају околина тек тада примјетила да се нешто дешава, па им се чини да је процес радикализације био брз", рекао је Персод.