latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:24 ⇒ 19:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Састанак о отварању поглавља (ФОТО)

Међувладина конференција Србије и ЕУ о отварању поглавља 23 и 24, а на основу консензуса свих 28 држава чланица ЕУ, почела је у Бриселу, без присуства јавности.
Вучић са Ханом, Могерини и Лајчаком (фото: Влада Републике Србије) -
Вучић са Ханом, Могерини и Лајчаком (фото: Влада Републике Србије)

Делагацију Србије предводи премијер Александар Вучић, док је на челу делегације ЕУ Мирослав Лајчак, шеф дипломатије Словачке, која тренутно предсједава Европским саветом.

Лајчак, европски комесар Јоханес Хан и Вучић обратили су се новинарима.

Вучић је пред почетак конференције на свом твитер налогу забиљежио да је "атмосфера пријатељска".

Комесар ЕУ за проширење и сусједску политику Јоханес Хан поручио је на Твитеру да је данас значајан дан за Србију и објавио је фотографију са Александром Вучићем и Мирославом Лајчаком.

Отварање два кључна поглаваља 23 и 24, која се отварају међу првима, а затварају тек пред крај преговора о чланству у ЕУ, било је блокирано више од три мјесеца условљавањима Хрватске која су се односила на регионалну јурисдикцију у процесуирању ратних злочина, мањинска права и пуну сарадњу са Хашким трибуналом. Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права, а поглавље 24 бави се питањима правде, слободе и безбједности.

На Међувладиној конференцији Србији ће бити представљена заједничка преговарачка позиција ЕУ за свако од та два поглавља.

Од Србије се очекује да у наредном периоду спроведе реформу правосуђа и полиције, појача борбу против корупције, обезбиједи пуно поштовање мањинских права и заштити медијске слободе и слободу изражавања.

Посебна пажња биће усмјерене на примјену донетих законских норми у Србији. Вођена претходним искуствима у процесу проширења, ЕУ сада инситира на томе да реформски процеси не смију остану само "слово на папиру", већ морају донијети промјену на терену, видљиво побољшање живота грађана и у потпуности припремити земљу кандидата за сва права и обавезе које додноси чланство у ЕУ.

О важности коју поглавља 23 и 24 имају у пристуним преговорима Србије, говори и чињеница да евентуални недостаци у спровођењу реформи у ова два поглавља, као и у поглављу 35, које обухвата нормализацију односа са Приштином, могу привремено блокирати цио преговарачки процес Србије о чланству у ЕУ.

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Бриселу са америчким државним секретаром Џоном Керијем, који му је, сазнаје Тањуг у дипломатским изворима, честитао на отварању преговарачких поглавља и, како је саопштено, на регионалној политици и сарадњи.