latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:18 ⇒ 18:38 | Аутор: ТАНЈУГ

ХР: Поглавља да, али Србија неће моћи да правно терети ветеране

Званични Загреб и даље тврди да је у преговарачку позицију ЕУ за отварање поглавља 23 са Србијом укључено пет захтјева Хрватске.
Србија - Хрватска (фото:  Thinkstock) -
Србија - Хрватска (фото: Thinkstock)

Како преноси хрватска агенција ХИНА, цитирајући неименованог званичника Министарства спољних и европских послова Хрватске, међу тих пет захтјева је и онај да Србија мора да избјегава сукобе надлежности правосуђа, што значи да неће моћи судски да гони хрватске ветеране.

Исти извор тврди да Хрватска сада у том европском документу - преговарачкој позицији - има упориште за суспензију закона о универзалној јурисдикцији и то постаје једна од обавеза Србије према Европској унији.

"Србија мора да избјегава сукобе надлежности правосуђа (...) мора да преиспита своје законодавство, а споменути закон би с данашњим даном де фацто требало да буде суспендован", тврди неименовани извор Хине и истиче да Београд "неће судити хрватским ветеранима".

- Без испуњења те обвезе, Србија неће моћи у ЕУ. Хрватска то неће допустити - навео је исти извор.

Уз суспензију закона о универзалној јурисдикцији, Србија би, како се наводи, усвајањем тог европског преговарачког оквира требало да обезбиједи права жртвама рата, укључујући и плаћање одштете, у потпуности да учествује са сусједним државама у рјешавању проблема несталих особа, да сарађује са Хашким трибуналом, те прихватити све одлуке и пресуде тог суда и спроводити свој постојећи правни оквир који се тиче права мањина.