latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Амбасада САД у Турској - Не стојимо иза пуча

Амерички амабасадор у Турској Џон Бас изјавио је данас да су наводи медија и јавних личности да је Вашингтон подржао покушај војног пуча у тој земљи "категоричке лажи" и оцијенио да такве спекулације нарушавају пријатељство НАТО савезника.
Покушај преврата у Анкари - Фото: АП
Покушај преврата у АнкариФото: АП

Бас је у саопштењу, које је објављено на сајту америчке амбасаде, навео да су САД спремне да пруже помоћ Турској у истрази о неуспјелом пучу додајући да ће САД размотрити сваки захтјев за изручењем уколико је у складу са законским прописима, пренио је Ројтерс.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и други турски званичници оптужили су имама Фетулаха Гулена, који у добровољном егзилу живи у Пенсилванији у САД, за организовање покушаја пуча 15. јула, у којем је погинуло више од 200 особа.

Турски министар рада Сулејман Сојлу и друге истакнуте фигуре тврде да САД стоје иза покушаја државног удара у САД.

Гулен је изјавио у недјељу да би поштовао могућу пресуду америчких власти о изручењу Турској, али је додао и да је Ердоган сам организовао пуч.

Званична Анкара је саопштила да саставља захтјев за изручење Гулена од америчких власти, а влада у Вашингтону је навела да ће размотрити званични захтјев за изручење кад он стигне.