latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:01 | Аутор: СРНА

Изабран најбољи мурал у Приједору

Приједлог под шифром "Град" побједник је конкурса за додјелу четврте годишње међународне награде "Паола де Мањинкор" за избор најбољег мурала у Приједору за 2016. годину, саопштило је данас Удружење ликовних умјетника Приједор.

Аутори побједничког рада су Данијела Мршуља Васић и Миленко Васић који чине умјетничку групу "Дим тим" из Београда.

Рад је дио циклуса слика "Метаморфозе" који, према ријечима аутора, представља утопијску визију којом се мапирају и освајају простори и градови у којима је утопија могућа.

"Овај град има нешто што прија савременом човјеку који свој хабитус тражи бјежећи од безличних грађевина и налази га у архитектури по својој мјери. Препознали смо Приједор из времена почетка индустријализације, када европски утицаји надилазе оријенталне. Наша ликовна поетика је блиска новом геометризму и на трагу је Баухауса. Боје на муралу су црна, бијела и посебна сребрна", навели су аутори у опису рада.

Одлуку је донио стручни жири у саставу академски сликар из Приједора и професор на Академији ликовних умјетности Бањалука Весо Совиљ, сликар илустратор и директор студија Андромеда у Тренту Луиђи Пенаса и стрит-арт умјетник и прошлогодишњи побједник овог конкурса Раул Садо, тим архитеката Одјељења за просторно уређење града Приједора /Лидија Кевић, Милијана Мармат и Александра Савић/ и Борис Еремић, академски сликар из Приједора и предсједник приједорског удружења ликовних умјетника.

На овогодишњи конкурс стигла су 53 рада аутора из БиХ, Србије, Хрватске, Румуније, Бугарске, Њемачке, Пољске и Бразила, од којих два приједлога нису испунила основне критеријуме за учешће.

Паола де Мањинкор је сликарка из Лависа у италијанској покрајини Трентино која је 1998. године, заједно са дјецом из тадашњих избјегличких центара, осликала први мурал у Приједору на Електротехничкој школи.

Награду установљену њој у част чине плакета и новчаних износ од 3.000 КМ, а побједници овогодишњег конкурса добиће прилику да свој рад реализују на фасади зграде у центру града.

У оквиру пројекта Удружење ликовних умјетника "Приједор - град мурала" град на Сани у протекле три године добио је мурале - "Шеширџија" Наташе Коњевић из Бањалуке, "Трансформација" мађарског стрит-арт умјетника Атиле Саможија Видама и "Врт" румунског аутора Раула Опрее Садоа.