latinica  ћирилица
18/07/2016 |  17:56 | Аутор: Блиц

Њемачка штампа: Ердоганов систем ће колабирати

Неуспјели пуч у Турској једна је од главних тема у њемачкој штампи која оцјењује да ће он турском предсједнику Ердогану краткорочно помоћи да учврсти власт и обрачуна се са противницима, али да ће дугорочно систем заснован на свемоћи предсједника колабирати, преноси Радио Дојче веле.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AFP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AFP

"Лајпцигер фолксцајтунг" пише да су пуч изгледа покушале да изведу неке војне јединице које су тајне службе погрешно информисале о изгледима на успјех, ако их нису чак и послале у акцију.

"Влада је очигледно била сигурна да ће имати ситуацију под контролом. Сврха свега: трајно учвршчивање власти Ердогана. Сада ће доћи реформа устава и диктаторски предсједнички режим. Сумњива је и журба са којом се сада реагује: 2700 судија је отпуштено једним потезом пера – а они немају ништа са исценирањем пуча. И то је изгледа дуже планирано", наводи се у тексту лајпцишког дневника.

"Нордвест цајтунг" из Оденбурга пише да Ердоган сада има изговор да с једне стране разбије посљедње бастионе секуларног кемализма у правосуђу и армији, и, с друге стране, да уништи мистично-интелектуални покрет Гулена.

"Предсједник је крваво озбиљан: сада ваља уништити политичке противнике. Већ се говори о увођењу смртне казне. Уколико се то деси, неће помоћи ублажавање ситуације: визе би морале бити укинуте, а преговори о приступу ЕУ - прекинути", указује лист.

"Фолкшстиме" из Магдебурга оцјењује да је Ердоган заправо реаговао контрапучем и жели да претвори своју земљу у исламски обојену диктатуру, што је против Устава.

"То може да се допада необразованом сеоском становништву. Али међу западно орјентисаном елитом у Истанбулу и другим великим градовима, послије пучичстицког шока ће доћи до побуне. Исламска конзервативна партија АКП (Странка правде и развоја) ће краткорочно држати земљу под апсолутном контролом. Али, најкасније за четири или пет година, систем ће колабирати", оцјењује тај лист, а преноси Радио Дојче веле.

И берлински Тагешпигел оцјењује да ће предсједник на крају бити свемоћан што није у складу са европским вриједностима.

"На крају ће председник бити свемоћан. И то се све дешава у земљи која је НАТО-партнер, члан Савјета Европе и претендент на чланство у Европској унији. Због тога није прихватљиво све што се у Турској дешава. Ако се заиста још и уведе смртна казна, биће то крајње вријеме за разговор који би разјаснио ствар," пише лист.

Тагешпигел зато сматра да се Ердогану треба обратити језиком "који разумије" и јасно му рећи какве га посљедице чекају и какве санкције би биле могуће". Ердогану су потребни НАТО због безбједности и Европа због привреде, додаје лист.

"Штуртгатер нахритен" указује да се ретко када олакшање у свијету толико мијешало са ријечима опомене једној демократски легитимисаној влади као што је то сада случај са турском владом.

"Њој се шаљу поруке да на свом легитимном путу борбе против пучиста не заборави на средства правне државе и да не изврши неумјерену одмазду", пише лист.