latinica  ћирилица
18/07/2016 |  17:50 | Аутор: Блиц

Републиканска конвенција - Трампов поход на Бијелу кућу

Конвенција Републиканске странке на којој би Доналд Трамп требало и званично да буде номинован за кандидата на предсједничким изборима у САД почела је данас у Кливленду.

Конвенција почиње у један сат по локалном времену. Овог пута, врх партије окупља се у Кливленду у Охају. До 21. јула, када се конвенција завршава, биће јасно да ли је Доналд Трамп и дефинитивно кандидат те странке на предсједничким изборима 8. новембра.

Очекује се да би Трамп могао званично да буде проглашен за кандидата Републиканаца другог дана конвенције, у уторак 19. јула.

Посљедњи дан конвенције, четвртак 21. отвориће Доналд Трамп својим говором.

Иначе, сваки дан конвенције носи свој назив, односно верзију слогана под којим је контроверзни бизнисмен водио кампању. Тако се први дан зове "Учинимо Америку поново безбједном", други "Учинимо да Америка поново ради", трећи "Учинимо Америку поново првом" и посљедњи дан "Учинимо Америку поново једином".

Међу говорницима који ће се са говрнице обратити окупљеним делегатима су и Трампова жена, Меланија као и његова дјеца, бивши Трампов против кандидат, сенатор из Тексаса Тед Круз, бивши градоначелник Њујорка, Руди Ђулијани, док ће поруке сенатора са Флориде Марка Рубиа и кошаркашког тренера Бобија Најта бити емитоване преко видео линка.


Очекује се долазак више од 50.000 хиљада делегата, новинара и демонстраната, па су мјере безбједности подигнуте на највиши ниво.

Прве демонстрације против Трампа већ су одржане и то вече прије почетка конвенције. Група протестаната, од који су многи дошли у Кливленд из различитих дијелова државе, синоћ су шетали кроз град до хале у којој ће бити одржана конвенција носећи транспаренте против Трампа.