latinica  ћирилица
18/07/2016 |  17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Јилдирим: Увођење смртне казне тражи дебату у парламенту

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је данас да његова влада не може да остане индиферентна према захтјевима да се поновно уведе смртна казна како би се казнили организатори неуспјелог покушаја војног удара, али је додао да се на ту тему мора повести расправа у парламенту.

"Захтјев народа је за нас заповјест. Не би било у реду да дјелујемо у журби, али не можемо да игноришемо захтјев наших грађана", рекао је Јилдирим и додао да "о том питању треба да се разговара у парламенту, пошто оно захтјева промјену Устава", пренијела је агенција АФП.

Он је додао да је током неуспјелог покушаја пуча животе изгубило укупно 232 људи, укључујући "208 мученика", што се односи на присталице власти, као и 24 пучиста.

Раније је турска влада саопштила да је убијено 104 присталице пуча, а Јилдирим није објаснио зашто је та бројка сада смањена.

Јилдирим је затим дрхтавим гласом и са сузама у очима поновио питање које му је поставио његов унук, а које гласи: "Зашто они убијају људе?"

Од 208 мртвих са стране турских власти, премијер је појаснио да су 145 били цивили, 60 полицајци, а тројица војници.

У покушају пуча је такође повријеђено 50 пучиста и 1.491 присталица владе, рекао је Јилдирим и додао да су ухапшене укупно 7.543 особе, укључујући 6.030 војника.