latinica  ћирилица
18/07/2016 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери о значају савеза ЕУ и САД

Амерички државни секретар Џон Кери одао је данас у Бриселу признање ЕУ у тренутку када покушава да превазиђе одлуку Британије да напусти Унију рекавши да њени критичари забораваљају шта је постигла у савезу са САД.
Џон Кери - Фото: AFP
Џон КериФото: AFP

"Позивам све оне који доводе у питање значај ЕУ или њеног односа са САД да помисле не само на историју о којој сам говорио већ и на повећање благостања, пораст животног стандарда и бољу жаштиту права појединаца у ЕУ као посљедицу онога што смо урадили заједно," рекао је Кери на заједничкој конференцији са високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

Он је, како се чини, својим изјавама одговорио и републиканском кандидату на предсједничким изборима у САД Доналду Трампу који је прошлог мјееца предвидио распад ЕУ због страха од имиграције, преноси Ројтерс.

Кери је говорио о блиским везама САД и ЕУ јш од времена Другог свјетског рата али је признао да та сјећања блиједе.

"Прошло је много времена које је промијенило став неких људи," рекао је додавши да је међутим пред заједничким пријетњама попут исламског екстремизама партнерство између САД и ЕУ "важно као и увијек."

Могерини је узвртила да је некад потребан јасан трансатлантски поглед да се вриједности Европе ставе у перспективу.

"Жељела бих да се захвалим вама лично и преко вас америчкој администрацији предсједника Обаме на снажној и јасној поруци коју увијек од вас чујемо о потреби снажне и уједињене Европе," рекла је она.

Кери се претходно састао са министрима спољних послова ЕУ, укључујући новог шефа дипломатије Бориса Џонсона који је предводио кампању за Брегзит.

Он је након тог састанка рекао да је савез САД са ЕУ "нераскидив".

"Партнерство САД и ЕУ је снажно данас и остаће снажно у будућности," рекао је амерички државни секретар.