latinica  ћирилица
18/07/2016 |  16:11 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Клокић: Изградити нову трафо-станицу на подручју Козарца

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић сагласио се са приједлогом руководства града Приједор да је неопходно изградити нову трафо-станицу на подручју Козарца која би обезбиједила несметано напајање предузећа иза којих стоје велике инвестиције.
Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић са руководством града Приједор - Фото: СРНА
Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић са руководством града ПриједорФото: СРНА

"Проблем снабдијевања струјом на подручју Козарца на најквалитетнији начин може се ријешити изградњом нове трафо-станице која би омогућила квалитетно напајање, јер велики број привредника, односно инвеститора дјелује на том потезу", рекао је Клокић новинарима у Приједору након разговора са замјеником градоначелника Приједора Миленком Ђаковићем.

Он је истакао да је град Приједор први у Републици Српској добио сертификат повољног пословног окружења БФЦ, а потом се и први ресертификовао.

Клокић је појаснио да у оквиру пројекта "Афтеркер", односно постинвестициона подршка привредницима, представници овог министарства обилазе 21 локалну заједницу и више од 50 привредних субјеката с циљем да се сагледају проблеми са којима се привредници сусрећу да би се на систематичан начин покушали ријешити.

"Проблеме које идентификујемо, Влада ће на крају године разматрати као пресјек стања и тражиће од надлежних институција да приједложе рјешења тих проблема", навео је Клокић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела стратегију и акциони план за привлачење страних улагања и да ће ово министарство заједно са надлежним институцијама пратити реализацију тог плана.

Клокић је на састанку, током разговора о Програму постинвестиционе подршке инвеститорима /Афтеркер програм/, честитао руководству града Приједора на челу са градоначелеником Марком Павићем на оствареним резултатима.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић упознао је министра о проблемима привредних субјеката на подручју града Приједор, истичући проблем у вишедневном прекиду снабдијевања електричном енергијом на подручју Козарца, што омета редовно пословање привредника на том подручју.

"То није проблем Републике Српске већ предузећа на нивоу БиХ која пружају услугу далеког напајања електричном енергијом те се надамо да ће поменути проблем бити отклоњен", рекао је Ђаковић.

На састанку је разговарано и о проблему регулисања стварних права власништва над земљиштем на подручју града Приједор, те је договорена сарадња и правна помоћ на рјешавању овог проблема с циљем несметаног пословања инвеститора, саопштено је из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Српске.

Састанку су присуствовали начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Приједора Зинајда Хошић и представници Агенције за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД".

Након састанка, Клокић и Ђаковић обишли су компаније "Кромекс" Приједор и "Ливница" Љубија.

Програм постинвестиционе подршке - Афтеркер има за циљ мотивисање постојећих инвеститора из стратешки изабраних сектора на реинвестирање, као и побољшање веза са локалном привредом. У овај програм укључена је 21 јединица локалне самоуправе, међу којима је и град Приједор.