latinica  ћирилица
18/07/2016 |  15:55 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Мљекарима пола милијарде евра помоћи

Европска унија је најавила данас додатних 500 милиона евра помоћи пољопривредницима како би преокренула суноврат цијена у ослабљеној млијечној индустрији.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив

Тиме је, како оцјењује агенција Франс прес, укупна помоћ европском пољопривредном сектору порасла на милијарду евра.

"Европска комисија је данас представила нови пакет мјера вриједан 500 милиона евра из европских фондова, с циљем пружања помоћи пољопривредницима у свјетлу текућих потешкоћа на тржишту, а нарочито на тржишту мљечних производа", наводи се у саопштењу Комисије.

"Овај пакет ће омогућити нови снажан одговор, и такође показује да је Комисија мобилисала преко милијарду евра нових средстава за пружање подршке пољопривредницима који су у тешкој ситуацији", изјавио је европски комесар за пољопривреду Фил Хоган.

Од поменутог износа ће 150 милиона евра отићи као компензација независним и другим произвођачима за сваки литар млијека који не произведу, док ће преосталих 350 милиона евра бити прерасподијељено чланицама Уније које ће потом одлучити о додатним мјерама за пружање помоћи пољопривредницима.

Прекомјерна производња млијека у ЕУ, која је наступила послије укидања квота за производњу млијека у априлу 2015. године, узроковала је колапс цијена које се још увијек нису опоравиле упркос пакету помоћи од 500 милиона евра најављеном у септембру прошле године.