latinica  ћирилица
18/07/2016 |  15:47 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Штрајк радника Дома здравља (ВИДЕО)

Запослени у Дому здравља у Источном Сарајеву ступили су у генерални штрајк.
Источно Сарајево: Штрајк радника Дома здравља - Фото: РТРС
Источно Сарајево: Штрајк радника Дома здрављаФото: РТРС

Радници кажу да ће прекинути штрајк када им буду исплаћене двије плате, топли оброци и обезбијеђен новац за санитетски материјал, средства за хигијену, гориво за возила хитне помоћи.

Новца за плате и набавку неопходног медицинског материјала има на рачуну, али није доступан зато што су општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, оснивачи ове здравствене установе, именовале, свака посебно, свог директора. Начелници ових локалних заједница тврде да би вишемјесечне несугласице могле бити превазиђене већ сутра. 

Након штрајка упозорења запослени у Дому здравља Источно Сарајево ступили су у генерални штрајк. Ординације и чекаонице празне, а здравствена заштита доступна само у хитним случајевима.

Предсједник Штрајкачког одбора Милан Ракита каже да ће радници прекинути штрајк чим буде именован директор и исплаћене плате.

- Кренули смо са штрајком као што смо и обећали, али не гледама благонаклоно на ову ситуацију. Мислим да ће највише у свему овоме бити оштећени пацијенти - каже Зоран Крстовић, в.д. директора Дома здравља.

Општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа све су закомпликовале након што су именовале, свака свог, директора. Сада је проблем током депоновања њихових потписа у Окружном привредном суду, а без тога није могуће подићи новац са рачуна. Након вишемјесечних несугласица начелници општина договорили су се да директор буде из Источне Илиџе, а замјеник из Источног Новог Сарајева.

- 4. јула сам заједно са начелником општине Источна Илиџа потписао споразум којим смо дефинисали прелазно рјешење  о управљању домом здравља којим би требало да се дозволи упис у судски регистар в.д. директора и замјеника - каже Љубиша Ћосић, начелник општине Истиочно Ново Сарајево.

Миљан Дамјановић, в.д. начелник општине Источна Илиџа каже да је сагласност на измјене и допуне статута већ послата, те да су ове измјене кључне за регулисање права оснивача двије општине и регулисање самог рада дома здравља.

Начелници ове двије општине тврде да би се већ сутра могло извршити депоновање потписа у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву, па би након тога директор имао приступ средствима од 300.000 КМ за испалте плата радницима и набавку потребног медицинског материјала.