latinica  ћирилица
18/07/2016 |  15:39 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Братунац: Помор рибе и излијевање отровних материја у Крижевицу и Дрину (ВИДЕО)

На ријеци Крижевици у општини Братунац дошло је до помора рибе и рибље млађи.
Помор рибе - Фото: РТРС
Помор рибеФото: РТРС

У риболовачком удружењу кажу да су се отровне материје излиле у Крижевицу и у Дрину, што је причинило велику штету рибљем фонду. 

Риболовци из Братунца тврде да је уништена мрест младице и друге рибе и да ће посљедице по рибљи фонд бити огромне. Муљ и отвровна материја дошле су, додају, и у ријеку Дрину.

- Буквално је све мртво, нашао сам младе младице, овогодишњи мријест, кленове, мрене највише... Неће ништа остати у овом заливу који је важио за мрестилиште - каже Бобан Филиповић, из СРД "Дрина".

У риболовачком удружењу кажу да је отров испуштен из оближњих фабрика, не желе, кажу, унапријед говорити о именима. Очекују да ће резултати и истрага открити које испустио отровне материје у ријеку.

Фото: РТРС

- У 7 часова је била потпуно чиста и бистра вода, у 8 часова се појавио муљ и такође је за два-три сата престао излазити из Крижевице тако да сумњамо да је из неког ближег локалитета - каже Мирослав Лончаревић, из СРД "Дрина".

Општинска еколошка инспекција изашла је на терен, узети су узорци који ће бити анализирани

- Прикупили смо одређену количину рибе, узорке ћемо послати сутра у институт Васо Бутозан у Бања Луку - рекла је Невенка Мајсторовић, општински еколошки инспектор.

У општини Братунац кажу да нису угрожени водовод и изворишта одакле се снабдијевају домаћинства, али да штета може да буде финансијске природе јер је у току купалишна и туристичка сезона.

- Вода за пиће никада не може бити угрожена од свих узрочника који би могли испуштати овакве отрове јер бунари за Братунац су изнад Сашке ријеке и ријеке Крижевице - каже Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.

Помор рибе пријављен је и МУП-у Републике Српске, дежурни тужилац обишао је терен, а истрага ће бити настављена. Ово је, у протеклих неколико година, трећи случај помора рибе на подручју Братунца.