latinica  ћирилица
18/07/2016 |  15:08 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Ко ће бити купац РЖР Љубија? (ВИДЕО)

Ко ће бити купац приједорског Рудника жељезне руде Љубија, знаће се послије октобарских локалних избора, поручио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић који је присуствовао конститутивној сједници Организационог одбора за обиљежавање стогодишњице рударства у Приједору.
РЖР "Љубија" - Фото: РТРС
РЖР "Љубија"Фото: РТРС

Министар Петар Ђокић поновио је да су два заинтересована купца Арселор митал и компанија Израели инвестмент груп Влади Српске предали нове, побољшане понуде за куповину 64,9 одсто акција државног капитала у РЖР-у Љубија"
Нагласио је да је Влади Српске изузетно важно да активира некадашњи привредни гигант, али да ће коначну ријеч дати Народна скупштина Републике Српске након љетне паузе. 

Заинтересовани купци РЖР-а Љубија остали су исти, а Влади Српске доставили су значајно побољшане понуде. Министар Петaр Ђокић поручио је да ће бити спријечена свака врста политичке злоупотребе и манипулације овог питања у предизборној кампањи.

- Послије тога иду избори и није примјерено ту тему уносити у парламент, да она буде предмет политичке игре и манипулације као што су очито неки жељели да буде. Ја ћу то спријечити, ово је питање од изузетног значаја за Републику Српску, од изузетног значаја за град Приједор и читаву приједорску регију и као такво ће бити са највећом могућом пажњом разматрано и спријечићу сваки облик злоупотребе и манипулације - рекао је Ђокић.

Директор Рудника Љубија Станко Вујковић каже да ће слиједити одлуке већинског власника.

- Ми знамо ко нам је тренутно већински власник, ми ћемо се понашати онако како одлучи наш већински власник. Никаквих нових информација немамо. Оно што ви знате, то знамо и ми - каже Вујковић.

Због медијских манипулација, како наводи, саопштењем се огласио и градоначелник Приједора, Марко Павић. Поручује, ни он ни ДНС неће ништа учинити на штету грађана, а о исходу продаје не жели говорити док Влада Српске не донесе одлуку. Нова понуда Митала обрадовала је њихове раднике који се мјесецима залажу да РЖР купи ова компанија.

- Надам се да ће министар и Влада уважити све наше аргументе, да би Миталу дали да настави да ради овдје на овим просторима - каже Миланко Стојнић, предјседник Синдикалне организације рудника Арселор митал.

Ове године обиљежава се и јубилеј – стотину година приједорског рударства.

- Ми ћемо у оквиру реконструкције улице Вука Караџића и трга испред садашње Тржнице покушати један плато уредити и на том платоу да се постави скулптура која би обиљежавала рударење на овим подручјима - рекла је Љиљана Бабић, начелница Одјељења за друштвене дјелатности Града Приједора.

У оквиру обиљежавања јубилеја, између осталог, биће израђени монографија и документарни филм. У РЖР-у Љубија тренутно се баве производњом шампињона и био масе, а у припреми је и пројекат производње језерског шарана у Томашици.