latinica  ћирилица
18/07/2016 |  14:29 | Аутор: СРНА

Грчка: Одгођено суђење осморици турских војника

Суд на сјевероистоку Грчке одобрио је тродневно одлагање суђења осморици турских војника оптужених за илегални улазак у земљу након што су побјегли у Грчку хеликоптером током војног удара.

Суђење је одложено до четвртка, 21. јула.

Пилот хеликоптера оптужен је за кршење прописа контроле ваздушног саобраћаја, а још седам лица као саучесници. Ових осам лица - два мајора, четири капетана и два наредника - напустили су судницу са лисицима на рукама и лицима покривеним пешкирима или одјећом.

Турска тражи њихово изручење, а они су затражили азил у Грчкој. Грчка Влада саопштила је да ће размотрити њихов захтјев за азил у складу са међународним правом.

"Биће примијењено грчко и међународно право", рекао је замјеник министра одбране Димитрис Вицас, додајући да је аргументација у корист турске стране и изручења "веома јака".

Он је додао да цијели поступак траје од 15 до 25 дана.

Ова осморица слетјела су хеликоптером у суботу, 16. јула, у грчки град Александропулос након што су упутили сигнал за помоћ.

Турска их описује као "издајнике" и тражи њихово изручење.

Василики Илија Маринаки, адвокат заступник четири мушкарца, поновила је да њени клијенти "нису знали ништа о удару" и да су само слиједили наредбе својих претпостављених.

"Они се боје за своје животе и зато не желе да се врате у Турску", рекла је она телевизији "Скај".