latinica  ћирилица
18/07/2016 |  14:28 | Аутор: СРНА

Вол стрит журнал: Због Сирије падају америчке санкције Русији?

Руси неће прихватити коалицију са САД у Сирији док их Вашингтон не прихвати као равноправног партнера, а то значи укидање антируских санкција, наводи "Вол стрит журнал".

Државни секретар САД Џон Кери чест је гост у Москви и све чешће показује спремност за сарадњу.

Током посљедње посјете, Кери је предложио Русији стварање заједничке америчко-руске групе за размјену оперативних и обавјештајних информација и синхронизацију акција против терориста, истиче амерички лист.

Москву, међутим, не интересује много овакав приједлог, како се чини, јер заједничко учешће у мировном процесу подразумијева партнерски однос двије земље, а то не може бити реализовано у условима антируских санкција.

Потпуно је могуће да ће САД ускоро бити спремне да укину санкције у замјену за заједнички план о Сирији, пише аутор чланка.

Русија има све разлоге за оптимизам по овом питању, јер је став Вашингтона у посљедње вријеме постао прилично "савитљив".

Само прије годину дана САД су изричито одбацивале сваку идеју сарадње са Русијом у блискоисточном конфликту.

Ипак, од тада се много тога промијенило - руско учешће у рјешавању кризе показало се ефикасним и Вашингтон је схватио своју немоћ у овој кризи, наглашава "Вол стрит журнал".

Осим тога, јединство ЕУ по питању очувања санкција се распада, посебно од када су САД концентрисале своју пажњу на Сирију, оставивши Њемачкој да ријеши украјинску кризу, додаје овај лист.