latinica  ћирилица
18/07/2016 |  14:15 ⇒ 14:15 | Аутор: Ројтерс

Гулен: Турци, не вјерујте у пучеве

Имам Фетхулах Гулен који у добровољном егзилу живи у Пенсилванији, САД-у, чије сљедбенике Турска оптужује за пропали пуч, изјавио је да не вјерује да пучеви могу довести до демократије, те да Реџеп Тајип Ердоган "не жели ни да чује његове ријечи".
Фетулах Гилен - Фото: Screenshot/YouTube
Фетулах ГиленФото: Screenshot/YouTube

"Предсједник Ердоган не жели да прихвати моју поруку. Сматра је увредом. Ово је било очигледно и прије него су се десиле све ове ствари. Нисам лично слушао његове изјаве, али моји пријатељи који јесу кажу да је причао оштрим тоном оптужујући нас за сва дешавања", истакао је Гулен, иначе некада веома близак с Ердоганом који сада тражи његово изручење од САД јер га сматра главним инспиратором пуча.

Гулен је у интервјуу Ројтерсу подсјетио да је лично био мета неколико војних удара и да то није начин на који се доноси демократија.

"Због тога, мислим да не би прихватио никакву моју поруку, чак и кад бих му пожелио џенет (рај када умре). Као неко ко је био мета неколико војних удара у свом животу, поручујем народу Турске да не вјерују у пучеве. Вјрујем да то не може донијети демократију", рекао је Гулен.

Такође, сматра да војни удари нијесу метод који може заштити државу нити јој помоћи.

"То не може заштитити државу и не може помоћи Турској да се повеже са свијетом. Зато, увијек сам био против покушаја војних удара и увијек сам то наглашавао", рекао је Гулен.

Иначе, Гулен је раније изјавио да је могуће да је влада у Анкари осмислила пуч, као и да се не би противио изручењу уколико се утврди да он има било какве везе са посљедњим догађајима у Турској.