latinica  ћирилица
18/07/2016 |  14:03 ⇒ 18:27 | Аутор: Агенције

Кери честитао Вучићу на поглављима и регионалној политици

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Бриселу са америчким државним секретаром Џоном Керијем, који му је, сазнаје Тањуг у дипломатским изворима, честитао на отварању преговарачких поглавља и, како је саопштено, на регионалној политици и сарадњи.
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

Амерички државни секретар похвалио је политику регионалне стабилности, коју води влада Републике Србије и затражио од премијера Вучића да, у процесу помирења међу народима Западног Балкана, настави са активним и искреним односом, који је у смиривању тензија у том дијелу Европе пружио значајне резултате.

Вучић и Кери су разговарали о унапређењу иначе добрих билатералних односа између Републике Србије и САД, а том приликом је, како је истакнуто у саопштењу из кабинета премијера Србије послије састанка, указано на чињеницу да за то постоји обострана спремност.

Вучић се захвалио Џону Керију на јасној и недвосмисленој америчкој подршци на европском путу Србије, посебно у процесу отварања поглавља 23. И 24.

Састанку је присуствовала и помоћник државног секретара САД Викторија Нуланд.

Хрватска даје зелено свјетло за отварање поглавља 23. и 24.

"Могли смо да тражимо одлагање, али желимо да будемо конструктивни и даћемо "зелено свјетло" за отварање поглавља 23. и 24." Ово је данас потврђено у Министарству спољних послова Хрватске, која ће се тако, данас поподне, придружити осталим чланицама ЕУ које ће на међувладиној конференцији подржати наставак пута Србије у Европу.

Ипак, из Загреба поручују да "остају мјерила за затварање поглавља и да ће они сваких шест мјесеци процјењивати да ли је постигнут напредак и да ли се примијењује све што се од Србије тражи".

Хрватски шеф дипломатије Миро Ковач каже да постоји пет захтјева у односу на Србију, а први је да Србија мора да обезбиједи жртвама рата приступ правној процедури, па тако и накнади штете.

Други је захтјев у оквиру поглавља 23. да Србија избјегава поступке када је ријеч о хрватским грађанима кроз закон о универзалној надлежности. То значи да Србија неће моћи да процесуира хрватске држављане, а мораће и да преиспита властито законодавство.

Трећи услов је стална сарадња са хрватским државним тијелима у расветљавању судбине несталих, а четврто што Загреб тражи је потпуна сарадња Београда са Хагом. Пети хрватски услов је да Србија мора да примјењује европске оквире у заштити мањина, па тако и хрватске мањине у нашој земљи.

- Пратићемо помно како ће тај процес да се одвија. Што се нас тиче, Србија неће моћи да настави пут према ЕУ ако се се не буде држала свих ових захтјева - кажу у хрватском Министарству спољних послова.