latinica  ћирилица
18/07/2016 |  14:00 | Аутор: СРНА

Дончић: Суд пресудио да сам ја предсједник СО Градишка

Окружни суд у Бањалуци уважио је тужбу Радислава Дончића као предсједника Скупштине општине Градишка и поништио акт његовог разрјешења са те функције.
Радислав Дончић - Фото: СРНА
Радислав ДончићФото: СРНА

Дончић је данас рекао да је у петак, 15. јула, добио пресуду да је он једини легално изабрани предсједник СО Градишка јер на спорној сједници Скупштине, одржаној 23. фебруара прошле године, на којој је усвојен акт о његовом разрјешењу, нису испоштовани Пословник о раду Скуштине, Статут општине Градишка и Закон о локалној управи и самоуправи.

"Група од 17 одборника прекршила је Статут, Пословник и Закон о локалној управи и тако довела општину Градишка у тешку позицију. Главни кривци за те потезе су народни поланици Зоран Аџић и Славко Дуњић, министар /просвјете и културе/ Дане Малешевић и одборник Урош Граховац", навео је Дончић на конференцији за новинаре у Градишци.

Он је додао да су на страни локалне власти у Градишци и све друге пресуде које се односе на смјене начелника у локалној управи, директора и чланова надзорних одбора у јавним предузећима и установама.

"Групација око СНСД-а у старту је направила грашку. Доста инвеститира отишло је из Градишке и доста радних мјеста је изгубљено због политике коју су водили. Њихов циљ био је буџет општине, насилно преузимање власти, а у томе су све државне институције натоварили на мене и начелника општине Зорана Латиновића", нагласио је Дончић, и додао да би, да су прихватили одлуке са спорне сједнице СО, због дуплих функција, настале милионске штете по буџет општине Градишка.

Дончић је истакао да ће радо сазвати сједницу Скупштине општине, али да то тренутно није могуће јер је печат који посједује поништен у "Службеном гласнику Републике Српске", на основу чега је нови скупштински печат израдио Урош Граховац који је на спорној сједници изабран за предсједника градишке скупштине.

"Надам се да ће се ово ријешити у кратком року и да ћемо имати сједницу СО Градишка до локалних избора. Друга страна нема већину у Скупштини. Већину имамо ми. Надам се да ће грађани то убрзо виђети", истиче Дончић.

Он је рекао да предсједника Општинског одбора СНСД-а Градишка Зорана Аџића позива на телевизијски дуел "због изјаве у медијима и неистина које је изрекао".

Аџић је рекао да ће врло радо пристати на дуел у било ком медију и навео да је Окружни суд у пресуди, коју Дончић помиње, расправљао о његовој приватној тужби, а не о тужби Радислава Дончића као предсједика СО Градишка.

"Оног тренутка када Основни суд у Градушци, који је увео Уроша Граховца на мјесто предсједника Скупштине општине, закаже контраизвршење, Граховац ће извршити примопредају дужности", рекао је Аџић и упитао да ли ће "Дончић и Латиновић посредством суда покушати да ријеше и наредне локалне изборе".

Аџић је поновио да скупштинска криза у Градишци није постојала "јер перманентно постоји скупштинска већина од 17 одбораника" и да је ријеч само о неодговорном понашању начелника општине Зорана Латиновића, који не жели да комуницира са Скупштином општине као законодавним органом.

"Да би сачувао позицију само једног човјека, у овом случају Радислава Дончића, начелник Латиновић држи као таоце све грађане општине. Врховни суд је у свом рјешењу рекао да ниједан суд неће одлучивати ко ће бити предсједник СО јер је то искључиво у надлежности Скупштине као законодавног органа", напоменуо је Аџић.

Аџић је рекао да би Дончић и Латиновић давно сазвали сједницу локалног парламента да имају већину. /крај/мм/вј/фото