latinica  ћирилица
18/07/2016 |  13:25 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Милићи: Странке прихватиле правила понашања

Представници девет странака које дјелују у општини Милићи потписали су документ "Правила понашања политичких субјеката у предизборном и изборном периоду", који је израдила општинска Комисија за оцјену етичности.
Милићи - представници странака - Фото: СРНА
Милићи - представници странакаФото: СРНА

Овај документ потписали су представници СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, СДА, СП-а, ДНС-а, Српске радикалне странке, СББ-а и Српске напредне странке.

Предвиђено је да овај документ на наредном засједању усвоји Скупштина општине Милићи.

Предсједник Комсије Татјана Пантић рекла је да документ садржи седам правила која се заснивају на важећим законским нормативима и подзаконским актима.

"Правила понашања су урађена на иницијативу ОЕБС-а. У питању је пројекат, који је почео да се реализује у 15 општина у БиХ. Ријеч је о правилима понашања која би требало све странке у предизборном и изборном периоду да поштују. Изборни процес је уређен позитивним законодавством, тако да су ова правила само надоградња већ постојећих прописа", рекла је Пантићева.

Она је додала да је циљ овог документа да се створи демократски амбијент у којем ће протећи избори.

"Правила су углавном орјентисана на понашање политичких субјеката, уважавање њихових опонената, као и на саме бираче, односно на њихово право да слободно бирају", објаснила је Пантићева.