latinica  ћирилица
18/07/2016 |  12:52 | Аутор: СРНА

Јилдирим: Дјеловаћемо у оквирима закона

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је данас да ће Влада дјеловати у оквирима закона док се буде "разрачунавала" са одговорнима за неуспјели војни удар у петак, 22. јула.

Премијер је позвао грађане послије сједнице Владе да се уздрже од потеза који би могли да наштете турској војсци и војницима.

Јилдирим је позвао грађане да наставе да "чувају демократију" на трговима у вечерњим сатима, након што заврше своје послове.

Турски премијер је рекао да се не могу игнористи захтјеви народа, али да би за увођење смртне казне морала да се изврши промјена Устава.

"Не би било исправно доносити исхитрене одлуке у вези са смртном казном", рекао је предсједник Владе.

Јилдирим је рекао да би Турска била разочарана ако би њени савезници тражили доказе, упркос томе што је одређени појединац радио на свргавању власти.

Турске власти раније су оптужиле муслиманског свештеника из САД Фетулаха Гулена да је преко својих присталица покушао да изврши војни удар, што је он демантовао.

Јилдирим је нагласио да финансијски систем у земљи функционише без проблема и да је централна банка спремна да интервенише уколико то буде потребно.